A rovat kizárólagos támogatója

Már az antarktiszon is kimutatták az antibiotikumokra rezisztens baktériumok nyomát. A szuperbaktériumok tömeges elterjedése akár meg is tizedelheti az emberi populációt. A brit kormány szerint

Már az Antarktiszon is megtalálták az antibiotikum-rezisztens baktériumok nyomát – írja a Guardian. A világ legelhagyatottabb helyén is fellelhetőek tehát az azok a gének, amelyeket először Indiában fedeztek fel 2007-2008 táján, majd az indiai szennyvízben keringtek, és értek el most már az Antarktiszra is. Madarak vagy emberek juttathatták el őket a kontinensre.

Az antibiotikum-ellenállás globális apokalipszist is elhozhat, hívta fel a figyelmet az angol tiszti főorvos Sally Davies nemrégiben, majd követte őt az egészségügyi miniszter is, a globális felmelegedésnél is nagyobb fenyegetésnek nevezve a jelenséget.

A HVG szerint a rutinműtétek válhatnak életveszélyessé, illetve mindent elsöprő járványok terjedhetnek el, akár egy évszázaddal is visszavetve az egészségügy eredményességét. A kulcs a köztisztaság, ez a táptalaja az ellenálló szuperbaktériumok terjedésének. A válságra világméretű választ kell adni, ezt a mostani felfedezés is aláhúzza. A szuperbaktériumok évente kétezer embert ölnek meg Nagy-Britanniában, további 53 ezer egészségét károsítják komolyan.
 

Az antibiotikumok csapdája

Az antibiotikumok csapdája

Nemcsak az antibiotikumok meggondolatlan fogyasztása, hanem felelőtlen gyártásuk is oda vezet, hogy egyre nő a legyőzhetetlen szuperbaktérium(ok) megjelenésének veszélye. Sajnos azok a gyógyszergyárak „tenyésztik” a szuperbaktériumokat, ahol a betegségek gyógyításán dolgoznak.

Vizet már csak lajtos kocsiból isznak a helyiek, a tehenek nem adnak tejet és nehezen szaporodnak, az élővilág valósággal fuldoklik az ipari szennyezésben.

Az India negyedik legnagyobb városa, Haidarábád külterületén tapasztalható áldatlan állapotok aligha borzolják az onnan sok ezer kilométerre élő európaiak kedélyét, pedig bőven lenne okuk aggodalomra. A szennyeződések jó része ugyanis a helyben megtelepedett 150 gyógyszergyárból származik.

Az Indiát a világ legnagyobb antibiotikum-termelőjévé tevő cégek az előállítás során keletkező káros anyagokat csendben a folyókba, tavakba eresztik, amelyek vizében az antibiotikum-koncentráció már legalább százezerszerese az Európában megszokottnak. Ez pedig – hívja fel a figyelmet a Le Monde francia napilap riportja – a legjobb táptalaja a gyógyszereknek ellenálló, rezisztens baktériumtörzsek kifejlődésének, RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás