Hirdetés

Budapesten nehezen elképzelhető, hogy akár a Városligetben vagy a Margitszigeten belefussunk egy békésen legelésző birkanyájba. A madridiak viszont már ráhangolódhattak egy új környezetvédő projektre.

A példaértékű a spanyol kezdeményezésről, amellyel a gyepfelületének környezetkímélő gondozását kívánják megoldani a HVG.hu számolt be. 

Lényege, hogy az egykori királyi vadászterületen, amely ma közparkként funkcionál, a Casa de Campón évente három alkalommal – tavasszal, ősszel és télen – 400 birkát legeltetnek meghatározott időtartamig. Így a nyáj hasznossága az ökosajton és a joghurton kívül a zöldterület kezelésében is megnyilvánul. Ugyanakkor szolgálja a talaj helyreállítását, a biológiai sokféleség (biodiverzitás) előmozdítását, de a tüzek megelőzését is. Egy másik cél a városi emberek és falusi/természeti környezet közelítése azáltal, hogy egy szerény összegért – 20 euróért – jelképesen örökbe fogadható egy-egy juh.

A kezdeményezés a Madridtól 110 km-re fekvő, falusi turizmusáról, gyönyörű tájairól, hegyeiről is neves, alig 100 lakosú Puebla de la Sierra település Los Apisquillos nevű szövetkezetétől ered. Gazdálkodói két évre szerződést kötöttek Madrid városával a Casa de Campo park gyepfelületének kezelésére a juhok legeltetésével, amiért még ők fizetnek(!) 6 ezer eurót (mintegy 1,9 millió forintot).

A Casa de Campo Európa 50 legnagyobb zöldterületű parkja közé tartozik. Amúgy nem egyedülálló a spanyol projekt, hasonló környezetfenntartó kezdeményezések születtek már olaszországi (Rómában), franciaországi és németországi parkokban, valamint az USA-ban, Kaliforniában is.

vegyszermentes gyepkezelés a római Parco Aquadotti-banvegyszermentes gyepkezelés a római Parco Aquadotti-ban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás