Vidékjáró tematikus napok – Vidéki élményportya: Tájak, Ízek, Kultúrák

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2015. április 06. - 2015. november 29.

Helyszín: országos programsorozat

URL: www.videkjaro.hu

2015. évben újra Vidékjáró tematikus napok!
Az együttműködésnek és az országot átszövő hálózatnak köszönhetően létrejött Vidékjáró országos rendezvénysorozat célja, hogy a vidéki Magyarország természeti és kulturális értékeit népszerűsítse turisztikai attrakciókon, csomagajánlatokon és országos programsorozatokon keresztül. Mindez 5 alappillér mentén történik:
1. ökoturizmus,  2. helyi termékek, 3. bor/gasztronómia, 4. vallási turizmus, 5. hagyományőrzés

HÚSVÉTI SAJTNAPOK  2015. Április 6.
A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kézműves sajtokat és azok készítőit. Jelenleg Magyarországon hiányzik a sajtfogyasztás kultúrája, maguk a vásárlók is kevés sajtféleséget ismernek, holott a sajt az egészséges étkezés elengedhetetlen alapanyaga. Ezeken a napokon a családok, baráti társaságok sajtkészítő műhelyekbe látogathatnak el, bepillantást nyerve a sajtok elkészítésének munkafolyamataiba, de mellette kóstolhatnak és vásárolhatnak is. De ami a legfontosabb: elbeszélgethetnek a sajtkészítővel, megkérdezhetik mindazt, ami érdekli őket, műhelytitkokat leshetnek el. Megnézhetik a gazdaságot, az állatokat, magát a fejést is és a feldolgozás során alkalmazott eszközöket. A sajtnapok lehetőséget adnak arra, hogy a termelők és vásárlók közötti bizalom kialakuljon és megerősödjön, valamint a városi látogatók vidékről alkotott – esetenként negatív képe – megváltozzon. A sajtosok mellett a csatlakozó borászok, vidéki éttermek, falusi vendégasztal szolgáltatók étlapján is jelen lesznek a magyar kézműves sajtok.
Főszervező: KKASE
Csatlakozók: sajtkészítők, borászok, vidéki éttermek, csárdák, szállásadók

CSILLAGSÉTÁK NEMZETI PARKJAINKBAN 2015. Április 17-18. 
2015 a fény, és a fény alapú technológiák nemzetközi éve. A legtöbb ember jól ismeri az őt körülvevő természetet, bármikor visszatalál a túra kezdőpontjához. De ugyanezt éjszaka is meg tudnánk tenni? A csillagok minden évszakban biztos pontot adnak az éjszakai tájékozódáshoz. A város fényeitől távol szabad szemmel is jól láthatóvá válnak az ismert és kevésbé ismert csillagképek. Hagyományainkat követve, egyben a Nemzetközi Sötét Égbolt Hét kezdeményezéshez is csatlakozva természetvédelmi szakemberek és meghívott csillagászok vezetnek be minket védett természeti területeink éjszakai égboltjának különleges világába. Az alapismeretek elsajátítása mellett – megfelelő időjárás esetén – a távcsöves csillag les sem maradhat ki a programból.
Főszervező: Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály
Csatlakozók: Nemzeti parkok, szállásadók

TÁJHÁZAK NAPJA 2015. Április 25-26. 
A Szent György napjához legközelebb eső szombaton, a tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitásával hazánk kistelepüléseinek egykori életmódját, paraszti világát idézzük vissza. Programjainkkal életre keltjük a pásztorélet, az állattartás hagyományát, tájházaink udvarán, közvetlen környezetében teret adunk a helyi kézműipari termékek megjelenésének, megismertetésének, s természetesen helyi finomságok is jócskán kerülnek a vendégasztalokra.
A Tájházak Napja alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.
Főszervező: Magyarországi Tájházak Szövetsége
Csatlakozók: tájházak, tájház jellegű szállások, kézművesek, helyi termelők


LEGENDÁS VIDÉKJÁRÓ NAPOK Május 1-2-3 

A Legendás Vidékjáró Napok alkalmával szeretnénk megmozdítani az ország egészét és feltárni a legendák, mondák által azokat a szakrális, történelmi és misztikus helyszíneket, melyek kiváló alapjául szolgálnak a legendaturizmusnak. A tematikus napok során életre keltjük a régi mesterségeket, átélhetik a legendák által a múlt történéseit, megízlelhetik az egyes térségek különleges gasztronómiai csodáit, tájjellegű ételeit és ezáltal egyfajta időutazás részeseivé válhatnak az érdeklődők. Várak, kastélyok, templomok és egyéb legendás kis „ékszerdobozok” adják helyszínét a Legendás Vidékjáró Napoknak. Hagyja magát elkalauzolni a múlt világába, ahol akár Ön is találkozhat a már múlt homályába veszett sárkányokkal, boszorkányokkal, betyárokkal és várurakkal.
Főszervező: Vidékjáró
Csatlakozók: települések, múzeumok, várak, templomok, szerzetesrendek, helyi termelők, tájházak, helyi gasztronómiai partnerek

TÁNCHÁZ NAPJA 2015. 2015. Május 9- 10. 
Május 9-10-én szerte az országban a Táncházat ünneplik kicsik és nagyok az idén harmadszor megrendezendő Táncház Napján, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által kezdeményezett rendezvényen. A központi helyszínt idén is a Liszt Ferenc térre tervezzük, ének- és tánctanítással, gyerek táncházzal, játszóházzal, mesemondással, kézműves foglalkozásokkal, de várjuk vidéki és határon túli helyszínek csatlakozását, hogy valóban mindenütt szóljon a népzene, perdüljön a láb. 2012-ben az első táncház helyszínén a 40. évfordulóra emlékezve az egész családnak szóló programok megszervezése mellett emléktáblát is avattunk, amelyet idén is megkoszorúzunk. A tervek szerint a Liszt Ferenc téri forgatag sokszínű programkínálatában az előző évekhez hasonlóan a Kárpát-medencei magyarság és a hazai etnikai kisebbségek tánc- és zenei kultúrája egyaránt terítékre kerül.
A magyarországi táncház-mozgalom a múlt század hetvenes éveinek elején indult hódító útjára. Az első táncházat – a széki táncház mintájára – 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri könyvklubban rendezték négy táncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas részvételével. Belépőként „petróleumpénzt” szedtek, a vendégeket erdélyi szokás szerint pálinkával fogadták, aztán kezdetét vette a muri: az egykori meghívó szerint „zene és tánc, úgy, mint Széken”.
A táncház közösségteremtő ereje ma már vitathatatlan. Generációk mulatnak együtt gyakran estétől hajnalig, a zenekarok hihetetlen kontaktusban élnek a táncosokkal. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyar táncház módszer 2011 novemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is, a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe.
A Táncház Napja részletes programja a videkjaro.hu és a hagyomanyokhaza.hu weboldalakon és a Hagyomány! Éld bele magad Facebook oldalakon található majd.
Főszervező: Hagyományok Háza Baráti Kör Egyesület
Csatlakozók: táncegyüttesek, művelődési házak, kulturális központok, települések

 

PÜNKÖSDI HÉTVÉGE A ZÖLDUTAKON 2015. Május 24-25. 
Régen Pünkösdkor a házakra, kerítésekre, istállókra zöld ágat tűztek ki, amit általában a gonosz, rossz szellemek elűzésével, termékenységvarázslással magyaráztak, néhol pedig a lányos ház jeleként értelmezték. Zöld ágként nyírfaágat, gyümölcsfaágat, leggyakrabban bodzát tűztek ki. A zöldágjárás során énekelve járták végig a falut a tavasz megjöttét, a természet megújulását ünnepelve. Ezért választottuk ezt a hétvégét, hogy a magyarországi zöldutakat ünnepeljük: a látogatók megismerkedhessenek a hazai zöldutak kínálatával, kerékpáros, gyalogos, lovas és vízitúra programjaikkal valamint a helyi termelők és kézművesek kínálatával. Az érdeklődők megismerkedhetnek a zöldutak gazdag népi-, kulturális és természeti örökségeivel és a helyi ételekkel. Az igazi "zöldutasok" motormentes eszközökkel is érkezhetnek a rendezvényekre, ahol bérelhető biciklikkel túravezetők segítségével ismerkedhetnek meg a vidék kincseivel.
Főszervező: Zöldutak Módszertani Egyesülete
Csatlakozók: zöldutak, helyi termelők, ökogazdaságok, kézművesek, szállásadók, vidéki éttermek, csárdák


FŐZZ ÉLMÉNYT – 2015. Június 13-14.
egy hétvége a falusi vendégasztal szolgáltatókkal.
Ezt a hétvégét mi a kihívás hétvégéjének neveztük el. Jelenleg Magyarországon még mindig nem eléggé ismert a túrázók előtt a falusi vendégasztal szolgáltatás,Ezeken a napokon azok a családok, baráti társaságok akik éreznek elég bátorságot egy közös főzéshez, ellátogathatnak egyes gazdákhoz, tanyákra vagy vidéki udvarokra, ahol bepillantást nyernek a tájjellegű ételek elkészítésének munkafolyamataiba, de mellette kóstolhatnak és vásárolhatnak is. Ami a legfontosabb: elbeszélgethetnek a vendégasztal szolgáltatóval, megkérdezhetik mindazt, ami érdekli őket, titkokat leshetnek el. Megnézhetik a gazdaságot, az állatokat. A FŐZZ ÉLMÉNYT nap során a vendéglátók lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók együtt főzzenek a vendéglátóval. Így főleg a városi gyermekek és felnőttek számára lesz élmény a bogrács, a kemence.
Főszervező: FVSZE, KISLÉPTÉK , FATOSZ
Csatlakozók: falusi vendégasztal szolgáltatók, falusi szállásadók

LEVENDULAHETEK 2015. Június 26.-Július 12.
A program, a levendula virágzásának, és részben aratásának idejével esik egybe. A levendula termesztése évszázados múltra tekint vissza, felhasználás szempontjából az egyik legsokoldalúbb gyógynövény.
A programsorozat központi helyszíne a Pannonhalmi Főapátság lesz „ Pannonhalmi Levendulahetek” elnevezésű programjával, ahol a Gyógynövényházban tablók mutatják be a hagyományos kolostori gyógynövényeket, ezek hatásait és a kolostori gyógyászatot. Megvásárolhatóak az apátság gyógynövényes termékei, valamint gyógynövényes méz kóstolható, gyógynövénytea és levendulaszörp fogyasztható. Ingyenes ismertető során a vendégek bepillantást kaphatnak a levendulalepárló-műhelyben és az Offici Santi Martiniban folyó munkálatokba, megismerkedhetnek a levendula hatásaival, felhasználási lehetőségeivel.
A Viator Apátsági Étteremben és a Pausa Kávéházban levendulával készült étel- és italkülönlegességek kaphatók.
FŐSZERVEZŐ: PANNONHALMI APÁTSÁG OFFICINA SANCTI MARTINI

GYÓGYNÖVÉNYHÉT PANNONHALMÁN  Augusztus 15-20.
KOLOSTORI TERMÉKEK VÁSÁRA ÉS MAGYAR VILÁGÖRÖKSÉGEK UTCÁJA Augusztus 15-16. 
A középkori kolostori gyógynövényes hagyományokat felelevenítve az idei évben negyedik alkalommal, augusztus 15-20. között rendezzük meg a Pannonhalmi Főapátságban a Gyógynövényhetet. A programok keretében a Látogatók szakmai vezetés segítségével ismerhetik meg a legfontosabb gyógynövényeinket: a levendulát, a mentát, a zsályát, a kakukkfüvet és a citromfüvet. A bemutató után különböző kézműves foglalkozásokon saját gyógynövényes emléket készíthetnek a vállalkozó kedvű Vendégek.
Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján a Gyógynövényáldás keretében a foglalkozások alatt készített csokrok, valamint a Vendégek által otthonról hozott gyógynövények is megáldásra kerülnek.
Augusztus 15-én és 16-án a magyarországi szerzetesrendek és világörökségi helyszínek minőségi termékeinek vásárával várjuk az érdeklődőket a Főapátság Gyógynövénykertjében.
A program kiegészítéseként egész héten gyógynövényes étel- és italkülönlegességek készülnek a Gyógynövényházban, a Viator Apátsági Étterem és Borbárban és a Pausa Kávéházban.
Főszervező: Pannonhalmi Apátság

ARS SACRA FESZTIVÁL (NYITOTT TEMPLOMOK NAPJA SZEPTEMBER 19. ) Szeptember 19-28.
A minden év szeptemberében megrendezésre kerülő eseménysorozat sokszínűen állítja reflektorfénybe az európai kultúra szakrális értékeit, hogy azok reményt és jövőt, az igazi értékeket csillanthassák fel. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, beszélgetéseket, könnyű-, és komolyzenei koncerteket, színházi-, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, tematikus sétákat, gyerekprogramokat, filmvetítéseket – ingyenesen látogathatja a nagyközönség. Csatlakozhatnak: művészek, múzeumok, galériák, kávézók, kulturális központok, templomok, szerzetesrendek, iskolák, egyházművészeti gyűjtemények, könyvtárak, levéltárak, szakmai szervezetek, önkormányzatok.
A fesztivál első napja a Kulturális Örökség Napjaival együtt, a Nyitott Templomok Napja (2015. szeptember 19.), amikor a templomok, zsinagógák megnyitják kapuikat, és a közösségek bemutatják templomaik művészeti értékeit a hit szemével, színes kulturális programokkal, helyenként toronymászással várják az érdeklődőket.
Főszervező: Ars Sacra Alapítvány
Csatlakozók: múzeumok, galériák, kulturális központok, templomok, szerzetesrendek, egyházművészeti gyűjtemények, könyvtárak, települések, művészek, iskolák, kórusok

GEOTÓP NAPOK Október 3. és október 10.
Az ősz derekán már a fák és bokrok kezdik hullatni levelüket, de a földtani csodák ekkor bukkannak elénk a lombok ritkulásával, ekkor tárják elénk teljes szépségüket. A geotóp (a Gea = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.
Az októberi szakvezetéses túrákon a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. Vulkánkitörések, tengerárak, földrengések, földcsuszamlások, gleccserek nem csak a távoli tájak felszínét formálják. Évmilliókkal ezelőtti működésük nyomai máig meghatározzák hazai tájaink arculatát is. A Fertő vidékétől a Zemplén-hegységig évmilliók óta – és különösen a geotóp napokon – szeretett várnak mindenkit a hazai természeti kincseink!
Főszervező: Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály,
Csatlakozók: Nemzeti parkok, települések, szállásadók

NEMZETI PARKOK ÉS NATÚRPARKOK ÍZEI Október 23-25.
Az ősz már a természet kincseinek betakarításának és a télre való felkészülés időszaka. Ezen a hétvégén az ország több pontján ízlelhetik meg az év során gondosan megtermelt, begyűjtött és feldolgozott terményeit. Megannyi ízű és fajtájú alapanyagból előállított, a tájegységre jellemző ínyenc falatok várják a látogatókat. A hagyományos és a különleges ízek kedvelői is sem maradnak éhen, a helyi termék széles választékából válogathatnak, kóstolhatnak. A gasztronómiai kínálatot a Nemzeti Parki Termékei is gazdagítják, melyek védett területeken, garantáltan helyi, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készültek. A hétvége programját kézműves kirakodóvásárok, szakvezetéses túrák gazdagítják.
Főszervező: Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály, Magyar Natúrpark Szövetség
Csatlakozók: Nemzeti parkok, Natúrparkok, szállásadók

ANDRÁS HAVI DISZNÓTOROS NAPOK  November 21-29.

András nap környéke hagyományosan összefonódott a disznóvágással kapcsolatos “teendőkkel”. A tél megérkeztével a különböző vidékek disznótoros ételei mellett a forralt borok és finom pálinkák kóstolásának ideje is elérkezik. Ezeket a szép hagyományokat elevenítik fel a témanaphoz csatlakozó csárdák, ökogazdaságok és falusi vendégasztal szolgáltatók. Számos vidéki csárda a mai napig őrzi a disznótoroshoz kapcsolódó receptjeit, a disznóvágási hagyományok ápolását. A magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan éttermekbe, ahol a feltálalt ételek hagyományos receptúra alapján, megbízható, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, megőrizve a valódi ízeket. Ha egy igazi csárdába látogatunk, találkozhatunk a magyar konyha tradicionális ételeivel, egy-egy tájegység ételspecialitásaival, de akadnak olyan csárdák is, ahol a nemzetközi elvárásoknak megfelelő étel – és italválaszték is megtalálható.
Napjainkban egyre több olyan csárda működik, ahol az étkezésen túl további szolgáltatásokat is biztosítanak, így szálláslehetőséget is kínálnak és az érdeklődők változatos programokon vehetnek részt, pl. lovas játékok, cigányzene, folklór bemutató, szabadban készült ételek, főzőtanfolyamok, kocsikázás, disznóvágás, kalandpark.
Főszervező: Tanyacsárda Kft., Falusi vendégasztal szolgáltatók Egyesülete, FATOSZ
Csatlakozók: falusi vendégasztal szolgáltatók, vidéki éttermek, csárdák, szállásadók, települések

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás