Hirdetés

A hegymászás egy meglehetősen izgalmas, de ugyanakkor hasonlóan veszélyes sportág. Éppen ezért mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi is az, ami feltétlenül szükséges egy ilyen kiruccanásra.

Ma már nem kell minden apróságot nekünk, magunknak beszerezni, mivel számos lehetőség áll a rendelkezésünkre a hatékony hegymászáshoz. Rengeteg helyen bérelhetünk már különböző felszerelést, de a tapasztalt mászók szerint jobb és biztonságosabb, ha mindent beszerzünk magunknak, és saját szettel rendelkezünk. Ez főleg azért fontos szempont, mivel azokat csak mi használjuk, így az életünket is meglehetősen biztosabban bízzuk rájuk, mint egy kölcsönzött darab esetében.

Amire mindenképp szükségünk lesz

Egy megbízható sisak elengedhetetlenül szükséges, mivel ez véd meg minket a lepotyogó törmelékektől, kisebb-nagyobb kövektől. Persze alapvető elvárás, hogy igen könnyű darab legyen, mivel ha nem így van, az jelentős többlet súlyt jelent.
Meglehetősen fontos egy megbízható beülő beszerzése is. Ennél lényeges szempont, hogy könnyű legyen, továbbá ne csússzon le a derekunkról, de még a számtalan réteg ruhán keresztül is hatékonyan tartson.
A jégcsákány és a hágóvas egy abszolút kivétel, amit nyugodtan bérelhetünk, ha csak 1-2 alkalommal mászunk. Legyen könnyű, kicsi, lehetőleg de jó minőségű darab.

Fontos, hogy legyen nálunk megfelelő számú és minőségű karabiner. Záródását tekintve inkább a csavarosat válasszuk, főleg ha kezdő mászók vagyunk, mert ösztönöz a rendszeres és alapos ellenőrzésre.

A mászás igazán fontos, mondhatni a legfontosabb eleme a megfelelő bakancs és zokni megléte. Az ideális túrabakancs legyen vízálló és tökéletesen strapabíró, sőt, igény esetén akár a kölcsönzés is szóba jöhet. A zokni létfontossága ott kezdődik, hogy az az, ami megóvja a lábfejünket a fagyástól. Itt kell, hogy megemlítsük a lábszárvédőt is, mivel ez az a fontos tartozék, ami megakadályozza adott esetben, hogy ha laza, puha hóba érkezünk, az megtöltse a bakancsunkat.

Végül pedig elengedhetetlen néhány jó minőségű fényforrás. Gondoljuk végig, hogy mi az, amire általában a legnagyobb szükségünk van. Egy zseblámpa vagy fejlámpa, esetleg egy tábori lámpa?  Azt is gondolhatnánk, hogy mivel egy napos mászásról van szó, nincs is szükség semmilyen fényforrásra, de ez nagy felelőtlenség lenne. Mivel bármikor bekövetkezhet a természetben valamilyen vis major, így lehetőség szerint fel kell készülnünk minden eshetőségre. A három közül a fejlámpa az, ami szabadon hagyja a kezünket és pont oda világít, ahol arra a legnagyobb szükség van.  Tábori lámpát akkor érdemes használni, hogyha nagyobb társasággal mászunk, így fontos, hogy mindenki lásson.
A fenti lámpák mindegyike LED technológiával működik, így maximálisan hatékony, strapabíró és nem utolsó sorban könnyen szállítható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás