A rovat kizárólagos támogatója

Sokat váratott magára, de végül csak beköszöntött az idei ősz, és mi máris két fantasztikus táboron vagyunk túl. A szokásos hétvégi Avartúrás Tábort most egy rendhagyóbb hét követte, ugyanis a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központból érkezett hozzánk 20 fiatal.

A tábort a Pangea Egyesület önkéntesei vezényelték le pénzesgyőri Breuer László Természetvédelmi Oktatóközpontunkban. A megérkezés után a szállás birtokba vétele, egy rövid bemutatkozás, és egy kis eligazítás következett, majd megbeszéltük, hogyan használjuk a tábor alatt az oktatóközpontot, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

A gyermekeknek sok különféle programmal készültünk. Tartottunk agancssimogatós-koponya felismerős foglalkozást, és egy kihelyezett vadkamera segítségével bepillanthattunk az éjszakai emlősök életébe is. Csacsogtunk gyakorlati madárvédelemről, etetésről, mesterséges odúkról, aztán játékos-térképrajzolós odúkeresés indult a kertben, és a ház körül. Ha már megismertük a különböző „madárlakokat”, szemügyre vettük a lakóikat is. Horváth Balázs meghívott szakértőnk madárgyűrűzést tartott nekünk. Több mint 40 énekesmadarat sikerült kézbe fognunk, mielőtt apró gyűrűvel a lábukon szabadon engedtük őket. Balázs este mesélt nekünk a vonuláskutatásról, jeladós madarak nyomkövetéséről, és az aktuális kék vércse kutatás eredményeiről is.

A madaraknál apróbb élőlényeket is kerestünk a ház körül, méghozzá az ízeltlábúak népes törzsének képviselőit. Kifogtunk jó néhány fura szerzetet a kerti tóból, gyűjtögettünk a gyümölcsösben, és mikroszkóp alatt is megfigyeltük a rovarok különleges anatómiáját.

De nem csak a kertben és a ház körül ténykedtünk! Egy egész napos kirándulás során megjártuk a Kerteskői-szurdokot, a Szömörke-völgyet, a Rák tanyát, és még a festői Kőszorosi-völgyet is. A környék geológiájával, erdeivel, ökológiával ismerkedtünk.

A kézműves foglalkozásokról Pozsonyi Nóra, szakértő programtartónk írt:

„Az elmúlt pár napban meséltem a gyerekeknek a kender hagyományos feldolgozásáról, illetve az ipari kender mai felhasználási lehetőségeiről. Kipróbálták a tilolást, gerebenelést, az orsóval való fonást, megkóstolták a hántolt kendermagot és a kendermag olajat is. Mindenki kipróbálhatta a kötélverést, zsinórsodrást, a madzagszövést szádfán, illetve fonásokat is nagyon lelkesen készítettek. A nagyobb fiúk legszívesebben a nyolcas fonást gyakorolták, mert ezzel a technikával készül a karikás ostor is. De a hármas, és négyes fonást is megtanulhatták, illetve páran a körmönfonást is kipróbálták. Készítettünk még nemezből batyut, és virágkitűzőt, feketedióból pedig nyakláncot, karkötőt. A kisebbekkel készítettünk még szárdudát kukoricaszárból. Igazán érdeklődő, lelkes csoport volt, könnyű volt bevonni őket a kézműveskedésbe és kimondottan ügyesek és kitartóak is voltak.”

Természetesen nem maradhattak el a táborok kötelező velejárói: a tábortűz, a szalonnasütés, az éjszakai túra, és a sok számháború.

A közös tésztadagasztáshoz, és kenyérsütéshez hasonló rengeteg izgalmas program reméljünk a gyermekeknek is hasonlóan életre szóló élményt jelentett, mint nekünk. Jó volt látni, milyen nagy hatással van rájuk, ha egy kicsit kiszakadhatnak a megszokott hétköznapok ritmusából. Mi is sokat tanultunk, bízunk benne, hogy ez kölcsönös volt.

Várjuk vissza hozzánk a kis csapatot máskor is!

Bombay Bálint

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás