Hirdetés

A common rail rendszereknek a diesel injektor az egyik  központi eleme. A common név onnan ered, hogy minden diesel injektor a „railcsőre’, azaz a közös csőre csatlakozik. Működés szempontjából ez nevezhető a legmeghatározóbb elemnek a gépjármű működése szempontjából.

Működési elve

A hagyományos diesel motorok esetében a porlasztónyomás minden porlasztócsúcs, azaz injektor esetében külön-külön generálódik. Tehát szétválik a nyomás létrehozása és a befecskendezés is. Az üzemanyag a common rail csőben várakozik kifejezetten nagy nyomás alatt. Közvetlenül csak akkor kerül az injektorokhoz, amikor ezek befecskendezik azt az égéstérbe. Pont olyan mennyiséget, amennyire szükség van. A rendszer 1500-1800 bar nyomáson dolgozik még alacsony fordulatszám mellett is. A nagy nyomásnak köszönhető, hogy a diesel üzemanyag képes nagyon finomra porlasztódni, amelynek köszönhetően jobb és tisztább égést eredményez.

A hibák okai és jellemzői

A hiba jelenségek a Peugeot gépjárművek esetében is pont ezek: a gépjármű nehezen indul, döcög vagy terheléskor leáll. Ezt jellemzően a magas résolaj veszteség okozza. A résolaj az injektorok hűtéséhez szükséges. De ha ez a mennyiség megnő, akkor a rail nyomás az üzemanyag tankba kerül. Az injektorok sorba vannak kötve, ezért egy ilyen hiba esetén a motor leáll. Hiszen a hibás injektorból hiányzik a nyomás, így a többihez sem tud eljutni.

Másik jellemző probléma a motorok egyenetlen járása. Egy-egy injektor más-más üzemanyag mennyiséget szállíthat, azonos üzemi körülmények között is. Ezt a vezérlőegység, azaz az ECU képes korrigálni. Azonban, ha a diesel üzemanyag mennyisége túl kevés vagy túl sok, akkor a vezérlőegység azt már nem képes kiegyensúlyozni. Ennek következtében az autó egyenetlenül járhat, dadoghat. Sőt, jellemző, hogy a gépjármű gyorsításkor leáll.

Szervizelés

Az injektorok javítása alapos műszaki ismereteket és technikai berendezéseket követel meg. Fontos, hogy az Ön autójába ne kerüljenek silány minőségű, utángyártott alkatrészek, mert az beláthatatlan hibákhoz vezethet. A garanciális munkavégzés már egy jó jel. Az a műhely, aki felelősséget vállal a munkájáért, az tudja is, mit csinál. Sajnos a számla mai világunkban még mindig nem magától értetődő. Tehát ha valahol azzal a kérdéssel kezdik: számlásan vagy anélkül, forduljon is ki az ajtón! Azért, mert ezek az alkatrészek kulcsfontosságúak az autóba, és ha egy hibás felújítás esetén, ha nincs számla a kezében, nem tud garanciális javítást-bevizsgálást kérni.  A megfelelő szervizben számlán kívül mérési jegyzőkönyvet mellékelnek, amely igazolja a hibákat.

A Tamorin Kft. műhelyében először mindig bevizsgálással kezdenek. A legolcsóbb és a leggyorsabb folyamat ezután legtöbbször a felújítás, és az esetek nagy többségében ez meg is oldja a problémát. 

Cseredarabot akkor adnak, ha javíthatatlan az alkatrész, vagy  nem lehet kapni eredeti pót alkatrészt, vagy túl hosszú lenne a várakozási idő. Új alkatrészt akkor ajánlanak, ha a régi menthetetlen, vagy eleve olyan modell, amelyet nem lehet javítani. Bármelyik Peugeot diesel üzemű gépjárművet gondos kezeikre bízhatjuk. Kicsi oroszlánunk úgy dorombolni utána mintha a gyártósorról gurult volna le.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás