Hirdetés

Valami hatalmas építkezés zajlik a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán a Sajkodi sorként ismert sétaút előtt. Nagy uszályokról markolóval követ pakolnak a Balatonba. Mint kiderült, mintegy 10 ezer köbméter kőből mesterséges zátonyokat, “akadókat” építenek ívóhelynek a halaknak. Na de ki?

A balatontipp.hu kérdéseivel és a kapott képpel, videóval a Balatont jogilag és gyakorlatilag kezelő siófoki Balatoni Vízügyi Kirendeltséghez fordult. A válasz nem tőlük, hanem felettes szervüktől, az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól érkezett.
– Nem minket kell keresni, mert semmilyen közünk nincs az esethez. Nem vízügyes munka folyik ott semmilyen szinten. Tudunk róla valamilyen szinten informálisan, de nem nyilatkozom róla, mert semmilyen közünk sincs hozzá. Nem mi vagyunk sem a megbízók, sem akik ott dolgoznak – pattintott le a lapot kedvesen Siklós Gabriella szóvivő. Mint később kiderült, a “semmilyen szinten nincs közünk hozzá” és a “tudunk róla informálisan” kijelentés még enyhén szólva is messze állt a valóságtól.

Szerencsére teljesen más fogadtatásban volt részük a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságnál.
– A vízi munkavégzést Budapest Főváros Kormányhivatal Közlekedési Főosztálya engedélyezte. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság már ellenőrizte a vízi munkavégzés jogszabályi kritériumainak teljesülését, és jogsértést nem fedett fel. A munkavégzés célja egyébként a halak számára kialakított mesterséges ívóhelyek létesítése – válaszolta kérdéseikre a kapitányság vezetője.
Horváth László rendőr ezredes egyúttal elküldte azt a hajósoknak szóló hirdetményt is, amit az engedélyező hatóság a víziközlekedésben érdekeltek tájékoztatására a munkavégzés helyéről, körülményeiről, céljáról és a vele kapcsolatos előírásokról kiadott. A tájékoztatóban található térkép alapján készítettük el térképes illusztrációnkat a munkavégzés, illetve a mesterséges ívóhelyek tervezett helyéről.

A vízirendőrséghez küldött kérdéseikkel párhuzamosan a Köztársasági Elnöki Hivatalt is megkereste a honlap, mivel horgászoktól olyan tippet kaptak, hogy talán Áder János köztársasági elnökkel lehet kapcsolatban a munka, akinek ez a környék az egyik kedvenc horgászhelye.
– A Sajkodi sor előtt folyó balatoni munkálatokról nincs információnk. Kérdéseivel, kérem forduljon a Magyar Országos Horgász Szövetséghez – tanácsolta Altorjai Anita, a KEH sajtóigazgatóságának vezetője.

A BALATONTIPP részletes oknyomozása itt >>>

Nyitókép: A Tihanyi-félsziget délnyugati oldalánál készülő mesterséges zátonyok, “akadók” tervezett helye a hajósoknak kiadott hirdetmény alapján. Balatontipp/ – térkép: Google Earth.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás