Hirdetés

A sportnak kiemelt szerepe és funkciója van a társadalmunkban. A fizikai aktivitás elősegíti a jó egészséget és nem csak a társadalmi kapcsolatteremtésre ad lehetőséget, hanem az intenzív élmények megélésére is. Azonban maga a sport és a sporttevékenységek jelentős károkat okozhatnak mind a természetben, mind a környezetben.

Amikor arról beszélünk, hogy a sport kárt tesz a környezetben, nem csak az olyan versenysportokra gondolunk, ahol üzemanyagot használnak fel a versenyek során, hanem azokra a táj és természeti egységekre, amelyek felszámolásra kerülnek, hogy sportpályák és sportlétesítmények jöhessenek létre. Azonban a sport, illetve a sporttal kapcsolatos tevékenységek, szervezetek és egyesületek sokat tehetnek a fenntartható fejlődés érdekében, a környezet megóvásának és védelmének érdekében. Az egyik ilyen, a sporttal kapcsolatos infrastruktúra környezetbarátabbá tétele, vagy az újrahasznosított termékek használata.

A másik nagy segítség az lenne, amikor sportlétesítményeket hoznak létre, és ezeknek megkezdődik az üzembe helyezése, akkor fokozottabban ügyelni kellene az erőforrások gondos és ésszerű felhasználására.

Fenntarthatóság szempontjából, a sport és a közlekedés kapcsolatának is kiemelkedő jelentősége van. Hiszen az emberek javarészt autóval mennek, utaznak el egy-egy sporteseményre. Azonban nagyon fontos, hogy a mobilitás valamilyen más eszközzel legyen megoldva. Szükséges, hogy környezetbarátabb termékek, mobilitási eszközök kerüljenek kifejlesztésre, és ezek egyre népszerűbbé váljanak az emberek körében, a Bet365 szerint.

A sport, környezetre gyakorolt hatása jelentős. Gondoljunk csak a világ- és Európa bajnokságokra, az olimpiai küzdelmekre. Rengeteg ember utazik el ezekre a sporteseményekre, hiszen sokan szeretnek szurkolni a kedvenc csapatuknak, vagy éppen a nagy kedvencüknek. Azonban ezekre a sporteseményekre készülni kell. Rengeteg létesítmény épül, illetve az emberek ellátása nem csak üzemanyag, de energiafogyasztással, és a bolygó kizsigerelésével jár együtt.

De nem csupán az emberek vannak hatással a bolygóra, a környezetre. Az éghajlatváltozás is hatással van az emberekre, nem beszélve a sportolók egészségéről és teljesítményéről. Amennyiben nem figyelünk oda a klímaváltozásra, vagyis nem teszünk ennek érdekében lépéseket, úgy az hatással lehet a vízi sportokra is, hiszen az óceánok, a tengerek és tavak vízminősége is romlik, ami befolyásolja az olyan sportokat, mint az úszás, szörfözés, kenuzás vagy éppen vitorlázás.

Kik tehetnek a fenntarthatóság érdekében? Itt nagy összefogásra van szükség, és mindenkinek ki kell venni benne a részét. Az iparnak, a kereskedelemnek, a kormányoknak, a sportolóknak, a civileknek és a sportszövetségeknek egyaránt részt kell venni a környezetvédelem megteremtésében. A fenntarthatóság előmozdítása érdekében szükséges összehozni a kormányokat, a vállalkozásokat és a globális médiát is. Ez utóbbi segíthet a sporton keresztüli kommunikációban, és az emberek, sportrajongók milliárdjainak ösztönzésében, az Unibet alternatív link szerint.

A fenntarthatóság, a sportszervezetek számára is rendkívül fontos kérdés, hiszen attól függ a saját jövőjük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás