Hirdetés

Tavasszal általában teljesen kitisztul a Balaton vize, szélcsendes időben akár több méterre is lelátni. Nem így van a Tihany körüli zátonyépítéssel, ahol félmilliárdos költséggel, benne 50 %-os uniós támogatással 10 ezer köbméter követ temetnek a Balatonba, hogy új ívóhelyeket létesítsenek egyes halfajoknak. Beiszapolódott helyrajzi koordináták.

A Balatontipp februárban folytatta az ügy körüli nyomozást. Ebben segített, hogy egy állampolgár közben igényt nyújtott be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-hez hogy elektronikus másolatban kikérje a Tihany és Sajkod között épülő Halbölcső pályázati anyagait, annak szerződésit, különös tekintettel a kivitelezéssel kapcsolatos szerződésekre”
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. február 13-án a kért adatok egy töredékét, a konzorciumi szerződéseket megküldte az adatigénylőnek. Mint írták: “Az alábbi megkeresésükkel kapcsolatban, mellékelten megküldjük a rendelkezésünkre álló dokumentumokat, a konzorciumi együttműködési megállapodásokat.” (A levelezés, illetve a szerződések letölthetők az Átlátszó.hu oldalról.)

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. fenti kijelentése akkor is furcsa lenne, ha csak sima csendestárs lenne a félmilliárdos kőbehordásban. Ám erről szó sincs, a cég a projektek vezetője. A Szári Zsolt Balázs vezérigazgató vezetésével működő szervezet nyolc konzorciumi szerződést kötött munkákról, közpénzköltésről a Magyar Országos Horgász Szövetséggel, melynek felelős vezetője dr. Szűcs Lajos elnök. A nyolc szerződés egymástól csak a zátonyok GPS koordinátákkal pontosan meghatározott helyszínében, méretében illetve a költségekben tér el. Mindegyik szerződésben szó szerint rögzíti, hogy a “Konzorcium vezetőjének a jelen Megállapodás aláírásával a Tagok a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-t (a továbbiakban Vezető-t) választják… Jelen Megállapodás aláírásával a Tagok… meghatalmazzák a Vezetőt, hogy helyettük és nevükben a támogatási kérelmet aláírja, benyújtsa és a támogatási kérelem elbírálása során a konzorciumot képviselje.”

Az így nyilvánossá vált konzorciumi szerződések, az Innovációs és Technológiai Minisztérium keresőjében hozzáférhető pályázati adatok és az illetékes kormányhivatal közlekedési főosztálya által az építési munkák valós helyét meghatározót hirdetmények alapján kiderült, hogy valami nem stimmel az egésszel. A lap arra jutott, hogy a konzorciumi szerződésekben és a pályázati oldalon szereplő koordináták még stimmeltek az illetékes kormányhivatal közlekedési főosztálya által tavaly novemberben kiadott hirdetményekkel, de az idén februárban kiadott új hirdetmények szerint a valós munka helye már többségében eltér a szerződésekben megszabottól. A nyolc projekt közül hat olyan van, amelyik az egyik legfontosabb adatában eltér attól, amire a szerződést kötötték, a pályázati támogatást megítélték, és a pénz egy részét már fel is vették.

Hogy tisztázza a helyzetet, s egyben más kérdésekre is választ kapjon, február 24-én az alábbi közérdekű adatigényléssel kereste meg a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-t a balatontipp.hu:

“A Tihanyi-félsziget környékén végzett mesterséges ívóhely létesítéssel kapcsolatban az alábbi közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatok megküldését kérem Önöktől.  A https://kimittud.atlatszo.hu/request/tihany_es_sajkod_kozott_megepulo oldalon olvasható 8 Konzorciumi Együttműködési Megállapodás szövege támogatási kérelem benyújtásához új ívóhelyek létesítéséhez. Választ kérek arra, hogy valósak-e ezek a dokumentumok, érvényben vannak-e ma is? Ha nem, akkor melyik?
Történt-e módosítás az érintett szerződésekben? Amennyiben módosítás történt, kérem, küldjék meg a módosított, vagy új dokumentumokat elektronikus formában.
Nagy Gábor horgászati ágazatvezető egy január 15-én küldött válaszában azt írta: “A projekt a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem hármas konzorciumában zajlik. A munkálatok célja új ívó- és élőhelyek létrehozása több balatoni halfaj számára.”
A fenti szerződésekben nem szerepel a Szent István Egyetem, mint konzorciumi tag. Kérem küldjék meg annak a dokumentumnak, vagy azoknak a dokumentumoknak az elektronikus másolatát, amelyben, illetve amelyekben a Szent István Egyetemmel megállapodtak a konzorciumi részvételről, vagy más formában zajló együttműködésről.
Kérem, küldjék meg annak az anyagnak az elektronikus másolatát, amelyben a Szent István Egyetem kifejti álláspontját az ívóhelyek létesítésével kapcsolatban. Amennyiben nincs ilyen anyag, kérem, küldjék meg annak a jegyzőkönyvnek a másolatát, amelyik a Szent István Egyetem álláspontjának szóbeli ismertetéséről készült.
Kérem, küldjék meg azt a műszaki leírást, utasítást, vagy tervet elektronikus másolatban, ami alapján a kivitelezőkkel az ívóhelyek kialakítását végeztetik.”

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. korábbi fotója a Balatonba követ rakó munkagépekről

Közérdekű adatigénylésükre a Szári Zsolt Balázs vezérigazgató vezetésével működő Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-től Nagy Gábor horgászati ágazatvezető az alábbi választ küldte:

“Részemről arra tudok reagálni, amit tőlem idézett. Sajnos az Önnek elküldött e-mail megfogalmazásakor hibáztunk (véletlenül a kollégáktól kapott, tévesen megfogalmazott mondatot továbbítottam Önnek), de a honlapunkon olvasható hivatalos kommunikációnkban a helyes megfogalmazás jelent meg a következők szerint: „A fejlesztés (8 önálló projekt) a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. konzorciumában, valamint a Szent István Egyetem szakmai támogatása mellett zajlik.”
A levelében feltett minden egyéb kérdését és kérését legyen szíves a MOHOSZ részére elküldeni, ők fognak választ adni rájuk.”

A választ természetesen nem fogadhattuk el a közérdekű adatigénylésre, hisz konzorciumi vezetőként a cégnek rendelkezni kell a fenti adatokkal, és nincs olyan törvényes ok, ami alapján ezek kiadását megtagadhatja. A MOHOSZ-t már csak azért sem kereshettük, mert még a január 15-én küldött levelünkre is adósak a válasszal.
Álláspontunkról mind Nagy Gábort, mind a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t tájékoztattuk. Az adatok kiadására 15 nap állt volna rendelkezésükre, de azok 30 nap után sem érkeztek meg.

Megfelelő válasz hiányában csak a meglévő információkkal tudunk gazdálkodni. Ezekből az derül ki, hogy a 10 ezer köbméter kő Balatonba temetéséhez nem csak a valós tudományos és szakmai háttér hiányzik, hanem az is, hogy a megvalósítás a konzorciumi és a pályázati támogatási szerződések megsértésével zajlik. Az elérhető adatok alapján tényként kell tudomásul vennünk, hogy az érintettek február 13-ig biztosan nem módosították a konzorciumi szerződéseket, és az ITM “Támogatott projekt kereső” oldala szerint a mai napig nem került sor a támogatási szerződések módosítására sem. Ugyanakkor a nyolc projektből hat nem az eredetileg rögzített helyen zajlik.
További érdekességek az ügyben >>>

Nyitókép: A Tihanyi-félsziget délnyugati oldalánál készülő mesterséges zátonyok, “akadók” tervezett helye a hajósoknak kiadott hirdetmény alapján. Balatontipp/ – térkép: Google Earth.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás