A rovat kizárólagos támogatója

Tele van biztonsági réssel, a pluginek is csak lassítják a működést. Mindenkinek ilyen van. Bárki össze tud rakni egy ilyen oldalt. Meg fognak hekkelni. Ezek a leggyakoribb ellenérvek a világ legnagyobb tartalomkezelő rendszere ellen. Vajon tényleg el kell kerülni ezt a megoldást? Lássuk!

Mi a WordPress?
A WordPress egy úgynevezett CMS, Content Management System, vagyis tartalomkezelő rendszer. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi, hogy anélkül, hogy az összes programnyelvet ismernénk, gyorsan és kényelmesen tudjuk kezelni a weboldalunkat és az ahhoz kapcsolódó minden funkciót. 

A weboldalak CMS nélkül is működnek, egyszerűen csak meg kell írni a kódot. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a kód kizárólag azt az információt tartalmazza, amit beleírtak. Nincsenek olyan adatok, funkciók a programban, amelyeknek az az egyetlen feladatuk, hogy a munkát megkönnyítsék. 

Tartalomkezelő vagy egyedi működés?
Egy ilyen weblap gyors, egyedi és kis helyet foglal. A hátránya, hogy minden egyes adatot egyenként kell beilleszteni a kódba. Egy blogbejegyzés elkészítésekor például minden egyes bekezdést külön, HTML kódban jelölni kell. Nincs, ami ezt automatikusan elvégezné helyettünk. 

Ezek a tulajdonságok jól jönnek, ha kizárólag statikus, vagyis sosem változó honlapunk van. Abban a pillanatban, hogy valamilyen kicsit komolyabb funkciót szeretnénk adni a weboldalnak, esetleg blogolnánk rajta, jól jön, ha van egy tartalomkezelőnk. 

WordPress vagy más?
A világon több száz tartalomkezelő rendszer vagy keretrendszer működik. WordPress, Joomla, Wix, Drupal, LifeRay, ATG… Mindegyik ilyen rendszernek vannak előnyei és hátrányai. Mindegyik egy kicsit másra alkalmas, van, akinek az egyik, van, akinek a másik válik be jobban. A WordPress azért nagyon kiemelkedő, mert a világ weboldalainak 50%-a ebben a rendszerben üzemel. 

A WordPress oldalak nagy előnye, hogy hatalmas közösség dolgozik a programok és kiegészítők fejlesztésén. A nyílt forráskódnak köszönhetően a programok sebezhetősége gyorsan kiderül, és könnyű javítani is. A rengeteg kiegészítő miatt egy WordPress oldal különösebb átalakítás nélkül is szinte minden funkciót képes ellátni. Webshoppá, közösségi oldallá, bloggá fejleszthető. 

Mire érdemes figyelni a WordPress használatánál?
A WordPress az egyik legegyszerűbben használható CMS rendszer, ugyanakkor a weboldalkészítést érdemes hozzáértő vállalkozóra bízni, lehetőleg olyan cégre, amelyik az üzemeltetést is vállalni tudja, helyet biztosít a biztonsági mentésnek, és egyéb más kényes helyzeteket is kezelni tud.

Megfelelő védelemmel ellátva a WordPress-honlapok tulajdonosainak sem a támadások, sem az oldal lassulása miatt nem kell aggódniuk. Ha az első telepítés és a nagyob műveletek kezelése megfelelő szakértelemmel történik, a WordPress-honlap az egyik legkényelmesebb megoldás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás