A rovat kizárólagos támogatója

Mint azt mi is megírtuk a Népszava nyomán: ezer fa kivágásával védheti az Orbán- kormány terve a Hajógyári-szigetet az áradástól. Orbánék szerint az önkormányzatok „előreláthatólag térítésmentesen” engedik majd át a gáthoz szükséges területeket. “Meg fogjuk védeni a Hajógyári-sziget zöldjét Kiss László polgármesterrel közösen”- írta ma a főpolgármester.

Drasztikus beavatkozásra készült a kormány Budapest egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten: olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól. A Pest Megyei Kormányhivatal oldalán, a hirdetmények között eldugott környezeti hatásvizsgálathoz készített dokumentációból kiderül: a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. Legrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni. Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet. Részletek a mai cikkben >>>

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebookon tette közzé bejegyzését, amelyben azt írta, egy ilyen projekthez, ami a zöldfelületek megcsonkításával járhat, sem a főváros, sem a kerület polgármestere nem járul hozzá.

„A Hajógyári-szigeten a közpark fővárosi tulajdon, van tulajdona a III. kerületi önkormányzatnak, az államnak és magánszemélyeknek is. Bármilyen beruházás csakis az érintettek bevonásával történhet, és mi a zöldfelület megóvását tartjuk szem előtt. A Hajógyári szigeten semmiféle beruházás nem járhat a zöldfelület indokolatlan pusztításával. És pont” – jelentette ki a főpolgármester.

A Cikk szerint a tulajdoni kérdéseket  a kormány adás-vétellel, kisajátítással és tulajdonosi hozzájárulással rendezné, az önkormányzatok pedig „előreláthatólag térítésmentesen” engednék át a gáthoz szükséges területeket, amelyek vagyonkezelői joga a tervek szerint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósághoz kerül.

Az üggyel kapcsolatban dr. Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere is közleményt adott ki:

„Mi, európai magyarok nem hagyjuk szó nélkül, hogy az egyedülálló természeti adottsággal és régészeti örökséggelbíró területet a kormány hóbortja miatt tönkretegyék és nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva elpusztítsák. Ráadásul mindezt úgy, hogy a beruházásra szánt közpénzmilliárdokat akár a Lánchíd felújítására is fordíthatnák, ami a tömeges fapusztítással ellentétben legalább egy értelmes cél.

Igaz, az is többször bebizonyosodott, hogy a gyenge és gyáva Orbán-rezsimet legkevésbé az értelem érdekli, így nem meglepő, ha a Hajógyári-szigetet is ész nélkül áldoznák fel” – áll a DK és a polgármester közös közleményében.

Via mérce.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás