Hirdetés

Az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a Pénzügyminisztérium előtt tartottak ma megmozdulást. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormányoknak első számú prioritásként kell kezelnie az ökológiai- és klímaválságot. Nem a szennyező nagyvállalatoknak, hanem a közösségeknek és a Földnek kell mentőövet nyújtani.

A magyar aktivisták a kormány pénzügypolitikájára vonatkozó javaslatokat kidolgozó Pénzügyminisztérium épülete előtt egy szimbolikus zöld szalag kifeszítésével hívták fel a figyelmet a változás fontosságára.

Európa politikusainak és lakosságának rá kell ébrednie arra, hogy ha ugyanabba a mederbe tér vissza a gazdaság, mint a járványügyi helyzet előtt, az tovább súlyosbítja az ökológiai válságot. Hiába a zöld ígéretek, a súlyos környezetkárosítást okozó ágazatoknak, mint például a légi közlekedésnek, biztosított hatalmas mentőcsomagokból látható, hogy az EU intézményei és a tagállamok kormányai továbbra is ugyanazt a környezetromboló utat járják, mint a járvány előtt. A céljuk az, hogy a gazdasági növekedés léptékét ugyanazon a szinten tartsák – mintha mi sem történt volna. Az Extinction Rebellion aktivistái szerint azonban ezúttal a Földnek lenne szüksége mentőövre.

„A válságra nem jelent valódi megoldást egy újabb gazdasági növekedési stratégia, hanem a már most is zajló ökológiai összeomlást és a társadalmi igazságtalanságokat súlyosbítja. Alapja a kitermelés, kizsákmányolás és elnyomás, az pedig sajnos semmit nem változtat, hogy ezt zöldnek hívják vagy sem.” jegyzi meg Pap Dániel, az Extinction Rebellion budapesti aktivistája. Az Európa-szerte megvalósuló akciók szervezői azt követelik, hogy az EU intézményei és tagállamai prioritásként kezeljék az ökológiai- és klímaválságot, váltsanak irányt, és induljanak el a problémát gyökereinél megragadó célok felé. Kiemelten fontos, hogy olyan gazdasági gyakorlatok kapjanak támogatást, amelyek mind ökológiai, mind társadalmi szempontból fenntarthatóak.

Az ökológiai- és klímaválság megállítása mindannyiunk feladata, így elengedhetetlen, hogy Magyarország is kivegye a részét a cselekvésből. A környezetvédő aktivisták azt várják a magyar kormánytól, hogy ennek megfelelő lépéseket tegyen, ahelyett, hogy feltétel nélkül nyújt támogatást cégek és iparágak megmentésére: például légitársaságoknak kínál adókedvezményt, vagy a győri Audi gyár működéséhez szükséges pénzügyi hátteret biztosítja. A magyar országgyűlés pont az akció napján, július 3-án tart zárószavazást a 2021-es költségvetésről, amelyhez  számos, a gazdasági válságból való zöld kiutat szem előtt tartó, módosító javaslatot nyújtottak be. Ezeket rendre elutasították a kormánypárti képviselők.

Ezzel az akciósorozattal az XR Európa szervezőinek célja az EU intézményeire való nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy elindítsanak egy égetően szükséges, az ökológiai szempontokat figyelembe vevő átrendeződést. Olyan stratégiára van szükség, amely nem a korlátlan gazdasági növekedést, hanem a társadalmi igazságosságot és a természeti értékek megőrzését és helyreállítását kezeli elsődleges helyen. Nem térhetünk vissza a járványhelyzet előtti állapotba. Nem a szennyező nagyvállalatoknak, hanem a közösségeknek és a Földnek van szüksége mentőövre.

Az Extinction Rebellion a klímamozgalom egyik nemzetközi szereplője, amely az erőszakmentes ellenállás eszközeivel sürgeti a rendszerszintű változást. Az XR Európa a szervezet egy újonnan létrehozott ága, amely Európa környezetpusztításban és kizsákmányolásban betöltött szerepére fókuszál. Elsősorban az EU intézményeihez szól; követeli az olyan polgári közgyűlések felállítását Európa-szerte, amelyek arra kapnak megbízást, hogy kitapossák az ökológiai határokat tiszteletben tartó, demokratikusabb társadalmak felé vezető utat.

A megmozdulást jelenlétével támogatta a Magyar Természetvédők Szövetsége.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás