Hirdetés

Történelmi nap volt július 6-a Standing Rock (Álló-szikla) Rezervátumban élő sziú indiánok és más őslakos törzsek számára: a szövetségi bíróság úgy döntött, hogy harminc napon belül le kell zárni a Dacota Access kőolajvezetéket és el kell távolítani belőle az olajat.

A Standing Rock (Álló-szikla) Rezervátumban élő sziú indiánok szent földjén áthaladó Dacota Acess olajvezeték ellen közel négy évvel ezelőtti széles körű tiltakozó hullámhoz annak idején a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozott.

A legfrissebb hírek szerint James Boasberg bíró két napja kihirdetett 24 oldalas ítéletében azt írta, hogy az Egyesült Államok Műszaki Hadteste (Army Corps of Engineers) megsértette a környezetvédelmi törvényt, amikor engedélyezte a Dakota Access LLC vállalat számára az olajvezeték megépítését és működtetését. Ezért a bíró úgy döntött, hogy harminc napon belül el kell zárni a kőolajvezetéket és el kell távolítani belőle az olajat.

Az Indian Country Today szerzője a bírósági döntést úgy értékeli, hogy az történelmi jelentőségű a Standing Rock (Álló-szikla) Rezervátumban élő sziú indiánok és más őslakos törzsek számára.

Forrás: Indian Country Today, CNN, AP News

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás