Hirdetés

A bitumenes zsindely sok országban tartozik a legnépszerűbb tetőfedő anyagok közé. Olcsó, könnyű, vízhatlan, és szinte bárki tud dolgozni vele. Persze a figyelmeztetés is sokszor elhangzik: Magyarországon jobb nem használni ezt a technológiát. Túl meleg a nyár, túl erős a szél, túl sok a csapadék… Vajon mi igaz ebből?

Mi az a bitumenes zsindely?

A bitumenes zsindely egy szinte lágy, nagyon jól alakítható tetőfedő anyag. Egy vízhatlan, strukturált felületű lemez, amelyik képes hajlani, így könnyen a felületre alakítható. Nagy előnye, hogy:

  • kisebb a tömege, mint a hagyományos paláé vagy cserépé,
  • elég alá OSB lapot, esetleg hajópadlót szerelni, így teljesen költséghatékony,
  • könnyen alakítható, saját kezűleg is dolgozhatunk vele,
  • szép és változatos a megjelenése, többféle stílust is létrehozhatunk általa. 

A Tetőfutár.hu-nál kapható bitumenes zsindely egy modern, jól karbantartható, kényelmesen használható anyag. Ha jó kezekbe kerül, hosszú évekig problémamentesen a tetőn marad. 

Miért nem ajánlják Magyarországon?

A bitumenes zsindelynek tényleg vannak olyan tulajdonságai, amelyek miatt talán nem annyira hatékony, mint a cserép-, pala- vagy bádoganyagú tető. A cserepek anyagában található bitumen tényleg kilágyulhat erős napsütés hatására. Extrém körülmények között pedig valóban előfordulhat, hogy a szél kárt tesz a szerkezetben. Ennek ellenére sem gondoljuk, hogy nem érdemes megfontolni a bitumenes zsindely használatát. 

Ha teljes tetőt szeretnénk fedni, talán valóban érdemes olyan megoldást keresni, amelyik jobban megfelel a hazai éghajlati viszonyoknak – főleg, ha a ház esetleg magaslaton, nagy szélnek kitett helyen áll, vagy olyan városi körülmények között, ahol gyakran hoz létre erős légáramlatokat a front. 

Ha viszont csak előtetőt, ideiglenes épületeket, kocsibeállót szeretnénk készíteni, ez az anyag az egyik legjobb tetőfedési megoldás. 

Hogyan dolgozzunk a zsindelyes cseréppel?

Ezzel az anyaggal bármilyen dőlésszögű, formájú tetőt szigetelhetünk. Előtetőkhöz, teraszok fölé például kifejezetten ideális. Ezeket a változatos, többnyire szabálytalan formájú épületrészeket nem lenne könnyű más anyaggal ellátni. Sokat spórolhatunk azon, hogy ezeket a zömmel utólag, a ház megépülése után kialakított részeket szépen bitumenes zsindellyel látjuk el.

Az egyik legolcsóbb megoldást OSB lappal érhetjük el. Ha OSB lapot fektetünk a zsindely alá, maga a párnafa is ellen fog állni a környezeti hatásoknak. Az OSB lap a tiszta fánál lényegesen előnyösebb időjárás- és kártevőállósági tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal a tetőnk még masszívabb lesz. 

Bitumenes zsindelyt ma már akár online is lehet rendelni. Mivel könnyű megbecsülni, mennyi anyagra lesz szükségünk, bátran folyamodjunk ehhez a módszerhez. Számos cég akár házhoz szállítást is vállal, így tényleg könnyen, gyorsan és eredményesen dolgozhatunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás