Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

Az újonnan elfogadott keret értelmében visszavettek a korábbi ambícióikból. Bár a fejlesztéseknek összhangban kell lennie az EU klímacéljaival, a környezetvédelmi szakértők szerint a jelentős zöld források csökkentésével mégsem számít olyan zöldnek az új EU-s költségvetés.

Megállapodott az Európai Unió a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról, a koronavírus-járvány pedig átírta az EU rövid- és hosszú távú terveit. Bár az EU 2050-re tűzte ki, hogy klímasemlegessé válik – tehát a gazdasági tevékenységével nem bocsát ki üvegházhatású gázokat – a klímacélok lettek a vesztesei a megállapodásoknak – írta az Euronews.

Bár a fejlesztéseknek összhangban kell lennie az EU klímacéljaival, a környezetvédelmi szakértők szerint a jelentős zöld források csökkentésével mégsem számít olyan zöldnek az új EU-s költségvetés. Korábban úgy számolták, hogy 2,4 ezer milliárd eurós összegre lenne szükség ahhoz, hogy elérje az EU a klímacélokat – ehhez képest csupán 550 milliárd eurós keretben állapodtak meg a 2021-től 2027-ig tartó időszakra.

A klímaátmeneti támogatások mértékét – hogy leváljanak az országok a fosszilis tüzelőanyagokról – 17,5 milliárd euróról is kevesebb mint a felére csökkentették. Továbbá az InvestEU és a Horizont 2020, a fenntartható fejlesztésekre fordítandó, kutatási és innovációs programokra szánt forrásokat is szintén jelentősen csökkentették.

Emellett ún. zöld adók bevezetését is tervezi az EU a Reuters értesülései szerint: többek között a nem újrahasznosítható műanyagokra és a szennyező importtermékekre, bár ezekről még pontos részletek egyelőre nem derültek ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás