Hirdetés

A legtöbb szivaros nem úgy kezd bele ebbe a kellemes, füstös hobbiba, hogy van egy idősebb rokona vagy barátja, aki mindenbe beavatná. Egy idősebb, tapasztaltabb szivaros, aki a szivarozás etikettjéről és a régmúltba visszanyúló történelméről mesélhetne a fiatalabbnak. Mivel valakinek fel kell vállalnia ezt a nehéz, ám annál nemesebb feladatot, így mi itt és most megragadnánk az alkalmat, hogy minden kezdő szivarosnak összefoglaljuk a szivarozás szabályait és történetét.

A szivarok múltja

A szivarozás története egészen régre nyúlik vissza. Hogy pontosan kinek köszönhetjük a szivarokat és kultúrájukat, ma napig is komoly viták tárgyát képezik a komolyabb szivaros körökben.

A legtöbb forrás úgy tartja, a szivarozást az amerikai őslakosokhoz lehet kötni, ám vannak, akik úgy tartják, már a maják is használták a dohányleveleket ilyen módon. Míg az első használók kilétét tulajdonképpen mai napig homály fedi, addig azt már egyáltalán nem, hogy kinek köszönhetik férfiak milliónyi világszerte a dohány használatát.

A szivarokat nem más nevéhez köthetjük, mint Kolumbuszhoz. Tengerészeivel ő juttatta el Spanyolországba és Portugáliába a legelső dohánytermékeket, innen terjedt el aztán Franciaországba és Olaszországba is. A legelső szivarok 1762-ben Amerikában jelentek meg, majd 1817-ben megnyílt az első szivargyár is. A szivarok szerelmesei 1820-tól utazhattak olyan vasúti kocsikban, amely kizárólag számukra volt fenntartva. A szivarosok imádói között nem kisebb alakokat tartanak számon egyébként, mint Winston Churchill és VII. Edward.

A szivar részei

Mint a legtöbb hobbi esetében, itt is szükség van arra, hogy tisztában legyünk azzal, mi is van a kezünkben, és annak milyen részei vannak. A szivarnak alapvetően négy része van: a burkolólevél, a kötőlevél, a tölteléklevél és persze a szivardohány.

A részek közül a szivardohány igényli a lehető legnagyobb szakértelmet. Miután betakarították a dohányt az ültetvényekről, csoportosítva fermentálják, illetve bepácolják. Ezután osztályozásra kerülnek, újra erjesztik őket egy ideig, végül becsomagolják őket, hogy a mesterek kezei közé kerülhessenek, ahol igényesebb gyártás esetén az ő kezük által veszik fel végleges formájukat.

A szivarozás legfontosabb szabályai

Uraink! Vannak bizonyos szabályok, amelyeket hagyományból, egymás iránti tiszteletből bizony nem szabad megszegni! Ezek egyszerű, mégis nagyon fontos szabályok, így arra kérünk minden kezdő szivarost, figyelmét fókuszálja utolsó sorainkra.

  1. Tilos más szivarját meggyújtani! Ez a legnagyobb illetlenségek közé tartozik igényesebb társaságokban.
  2. A szivaron található papírgyűrűt minden szivaros máskor távolítja el, ám az eltávolítás kötelező.
  3. A szivart, ha elalszik, újra kell gyújtani, ám végigégni sosem szabad hagyni, elnyomni pedig egyenesen tilos!

Ha pedig szeretne még több érdekes, hasznos információt olvasni a szivarokról, vagy esetleg beszerezni kezdő szivaros csomagját, nézzen körül a Humidorshop.hu oldalon!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás