Hirdetés

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. 5 év sem volt elég arra, hogy a magyar állam megszüntesse az Illatos út szennyezettségét. Baranyi Krisztina szerint ez akár tízmilliárd forintba is kerülhet.

Öt éve vitték el a több ezer tonnányi veszélyes mérgeket tartalmazó hordókat a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről, de a talaj és a talajvíz továbbra is tele van mérgekkel. Csupán ígéretek hangzottak el a terület megtisztítására, de ennél több nem történt. A magyar állam, a hatóságok és a felszámoló is tétlen, pedig korábbi mérések alapján rákkeltő benzol, klórbenzol a határérték többszázezerszeresében és DDT a határértékek többszázszorosában lehetnek jelen a talajban. Annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdődjön a telephely megtisztítása, a Greenpeace adatigényléssel fordul az illetékesekhez és kéri, hogy sürgősen hozzák nyilvánosságra a terület megtisztításának ütemtervét.

A Greenpeace vegyianyag-szakértője, Simon Gergely tegnap a IX. kerület polgármesterének meghívására járt a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén. A területen szabad szemmel is jól látható volt a szennyezés és több helyen irritáló, orrfacsaró vegyszerszag áradt a talajból.

Korábbi hatósági mérések szerint a rákkeltő benzol és klórbenzol a határérték száz-háromszázerszeresében volt jelen a talajvízben. Egy 2015-ös mérés szerinta DDT mennyisége a határérték 520 szorosa volt a területen vett talajmintában. Ez a szennyezés nem tűnt el a hordók elszállításával, mivel máig nem történt meg a kármentesítés: talajcsere, talajvíz tisztítása, épületromok eltakarítása. A mérgek beszivárogtak a felszín alatti vizekbe, ahonnan a kutakba kerülhetnek. A területről a szennyezett port pedig a szél viszi tovább. A Greenpeace mérései szerint a környék házi porában és a környéken tartott tyúkok tojásaiban is jócskán kimutatható volt például a DDT. Az Illatos úti szennyezés tehát továbbra is kockázatokat jelenthet a környéken lakó lakosság egészségére.

Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott Greenpeace-hez eljuttatott 2020. július 15-i tájékoztatása szerint a Pest Megyei Kormányhivatal továbbra is csak azt hangsúlyozza, hogy a felszámolót részletes tényfeltárás végzésére, a beavatkozás folytatására, a kármentesítési monitoring folytatására, és beavatkozási terv készítésére kötelezi, de határidők nélkül. Miközben egy 2019 februári hatósági mintavétel alapján megállapítja a szennyezés fennállását.

Annak érdekében, hogy az Illatos út megtisztítása minél hamarabb megtörténjen, a Greenpeace Magyarország adatagigényléssel fordul a felszámolóhoz, valamint Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízotthoz, hogy minél hamarabb kiderüljön: pontosan mikor és milyen ütemterv szerint tervezik a terület megtisztítását.

2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.

A Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztériumtól azt írták az RTL Híradójáknak, hogy „előkészítés előtt van a kármentés második üteme”. Hozzátették: a kármentesítés végrehajtását „nehezíti, hogy a károkozásért felelős tulajdonosnak nincs vagyoni fedezete”.

 

Azt is írják, hogy akár a környezeti teherrel együtt eladnák az Illatos úti telket, de egyelőre nem találtak rá vevőt. A felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. nem válaszolt a kérdésekre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás