Hirdetés

A kollázs francia eredetű szó. Egy olyan művészi alkotást jelent, amely valamilyen felületen több dolog, fénykép, újságcikk vagy levél csoportos felragasztásából áll. Ez a művészeti forma – a digitális nyomtatásnak köszönhetően – mára a vászonképkészítéssel teljesen összeforrt. Nagyon divatos ugyanúgy, ahogy a montázsok és a mozaikmegoldások is. A mozaikmegoldások különlegesebbek, ezek nagyon sok apró képből állnak, amelyek egy nagyot adnak ki, viszont közel sem annyira látványosak, mint a kollázsok vagy a montázsok.

Montázs vs. kollázs

A montázs technikája eleve a fotózásnak köszönhetően alakult ki. A fotómontázsok elkészítése során több fotót úgy montíroztak össze, hogy azok továbbra is egységes képet adjanak ki. A szürrealizmus kedvelt stílusa volt.

A montázs és a kollázs között a fő eltérést az illesztések adják. A montázs törekszik arra, hogy az illesztések ne látszódjanak, a kollázs ezzel ellenben sokkal szabadabb stílusú. Kollázs esetében a képek sarkai vagy egyes részleteik fedik egymást. A technika pont ezért képes a képeken megjelenő hibák elrejtésére is. Napjainkban a két stílus közötti határvonal elmosódni látszik.

Kollázstípusok

A megjelenés és a képek elrendezése alapján két stílust különböztethetünk meg. Ezek pusztán technikai megnevezések. Lehetnek rendezettek vagy rendezetlenek, más néven szabályosak vagy szabálytalanok. A két stílus közötti választás megadja a fő irányvonalat a tervezéshez. Készíthetünk azonos méretű képekből is kollázst, amelyek egymáshoz képest szabályosan, elforgatás nélkül helyezkednek el. Vagy váltakozhatnak a képméretek és azok pozíciói is. Leginkább a személyes ízlés dönt a kollázs stílusáról, de érdemes a hely miliőjét is figyelembe venni, hogy ahhoz is jól illeszkedjen.

Előnyei

A kollázs legfőbb előnye, hogy mentsvárként szolgálhat sérült vagy rossz felbontású képek esetén is. Kollázshoz, montázshoz nem szükséges tökéletes felvétel. A Vászonkép Szalon jóvoltából az ősrégi családi felvételek és a modern profi felvételek is megjeleníthetőek egy vészonképen. A kollázsok akkor sikerülnek a legjobban, ha minél több és különböző stílusú, élethelyzetű és minőségű fénykép kerül vegyítésre. Ők akár a tervezésben is segítségedre lehetnek.

De ha szeretsz kreatív lenni, megannyi ingyenesen elérhető fényképszerkesztő alkalmazás áll a rendelkezésedre, amelyekkel Te magad is megtervezheted életed vagy családod kollázsát. Ebben a lehetőségben az a legjobb, hogy akár az összes fényképed elfér rajta. Nincsenek határok, nincsenek korlátok -ez tehát a tervezés szabadsága. Így sokkal egyedibb, szinte képzőművészeti alkotást hozhatsz létre, mely otthonod fő dekorációs elemévé is válhat. Ez a lehetőség sokkal többet hordoz magában, mint a közösségi oldalakon elhelyezett újabb poszt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás