A rovat kizárólagos támogatója

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal zöld ügyekkel foglalkozó főosztályának december 4-i határozata értelmében nem építheti be luxus üdülőházakkal a DILK korlátolt felelősségű társaság a Debreceni Nagyerdő egykori, 2,8 hektár nagyságú ősfás kempingjének területét.

A hatósági eljárás kapcsán csupán egy helyi magánszemély és az ügyfélként bejelentkezett Zöld Kör élt kifogással (érdekes és elgondolkodtató, hogy mi lehet ennek az érdektelenségnek az oka – talán az ügy nem került kellőképpen a nyilvánosság elé a cívisvárosban).

A 2003 óta használaton kívüli, Debrecen belterületéhez tartozó erdős élőhely a Natura 2000 ökológiai hálózat része, valamint 1939 óta hazánk első országos jelentőségű természetvédelmi területének – a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Területnek – a törzsterületéhez tartozó kiemelt jelentőségű természet megőrzési helyszíne. Az erdőkkel és beerdősült intézményi területekkel körbevett ingatlanon összesen 296 fa található (ebből több mint kéttucatnyi idős kocsányos tölgy, amelyekből néhány egyed akár a 200 éves kort is meghaladhatja), amelynek több mint harmada biztosan útjában lenne a beruházásnak.
Sajnos a Nagyerdő területén az idős, évszázados tölgyfa egyedek száma mára csupán néhány száz egyedre tehető. Hiába a kiemelt jelentőség és az intézményesült természetvédelem szigorú paragrafusai, sajnos a környezeti tényezők változásának és a folyamatos beépítések hatására, a természetközeli állapotokat tükröző erdőrészek és maguk az idős fák évről-évre fogyatkoznak. Amely nem csak tájképileg gyakorol negatív hatást kedvelt erdőnkre, de számos rovar, madár és emlősfaj élő- és szaporodó helyét is megpecsételve csökkenti az egyébként is fogyatkozó állományukat, negatív hatást gyakorolva a biológiai diverzitásra.

Tekintettel arra, hogy a Zöldhatóság immár másodízben állja útját – friss határozatával a fellebbezés lehetősége nélkül –  Nagyerdő kormányhivatal határozat (12 MB pdf.) természetvédelmi szakmai indokokkal egy olyan beruházásnak, amelyben a tervezett beruházás mögött egy százmilliós jegyzett tőkéjű és közel másfél milliárdos nettó árbevételű helyi cég áll; a jog és az igazság érvényesülésének a reményét táplálja bennünk.

Az viszont sajnálatos, hogy a környezetvédelmi engedélyeztetés kapcsán jeles és ünnepelt szakemberek – ketten korábban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának élén álltak – nem találtak kifogást az ügyben összehozott és általuk jegyzett, a beruházó által finanszírozott természetvédelmi szakvéleményükben; tanulságul íme annak utolsó szempirító sorai:

„… a tervezett üdülőövezeti fejlesztés a javasolt korlátozások betartásával semmilyen káros hatást nem gyakorol a Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek elnevezésű Különleges Természet-megőrzési Terület jelölő élőhelyeinek, illetve fajainak a területen előforduló állományaira.”

Az egykori Nagyerdei Kemping (Debrecen, belterület 22287 hrsz) üdülőövezeti fejlesztéséhez szükséges Előzetes Vizsgálati Dokumentáció természetvédelmi munkarésze – különös tekintettel a Natura 2000 érintettségre –Nagyerdei Kemping EVD természetvédelmi munkarész (1,6 MB pdf.)

A hatósági út lezárult, de bírósági úton turizmus szakmai, munkahely teremtő vagy más egyéb jól csengő okokra hivatkozva még próbálkozhat beruházó, elvégre a terület tulajdon joga az övé és még is csak egy egykori kempingről van szó. Ezért azok számára nem árt az éberség, akik aggódnak a Nagyerdő idős fáiért…

Szöveg és fotók: Zöld Kör archívum

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás