A rovat kizárólagos támogatója

Fa vágódeszka minden háztartásban van, de vajon tudjuk, hogyan kell tisztítani, hogy sokáig megőrizze eredeti szépségét? A deszkák nem igényelnek rendkívüli odafigyelést, pár trükkel pedig gyerekjáték lesz a tisztán tartásuk.

Cserébe meghálálják a gondoskodást, és sokáig lesznek hasznunkra a konyhában, sőt, a szebb darabok még a konyha vagy az étkezőasztal díszévé is válhatnak! Mindez csak fantázia kérdése, no és egy kis törődésé. Fontos! Ne tisztítsuk a vágódeszkánkat mosogatógépben, mert tönkremegy! Ha szeretnénk hosszútávon megőrizni deszkánk szépségét, alkalmanként átkenhetjük gyógyszertári pafaffinolajjal. Ne használjunk étolajat, lenolajat, repceolajat, mert avasodik!!!

Vágódeszkák szelektálása

Mindenekelőtt fontos megemlíteni, hogy a vágódeszkák, különösen a fa vágódeszkák akkor lesznek hosszú életűek, ha több van belőlük. Nem azért, mert szeretünk gyűjtögetni, hanem mert az étel íze attól is függ, hogy mivel készül. Célszerű ezért más és más vágódeszkát használni a nyers húsokhoz, a zöldségekhez és gyümölcsökhöz, de még a halakhoz is, nem beszélve a pékárukról.

És hogy miért is olyan fontos még a szelektálás? Egyrészt mert tisztításuk is más és más, másrészt pedig a fertőzésveszély miatt különösen nagy gondot kell fordítani a konyhában a higiéniára. Főképp, ha nyers húsokkal és halakkal is van dolgunk.

Tippek kenyeres, zöldség-gyümölcsös vágódeszkához

A legegyszerűbb a kenyérhez használt vágódeszka tisztán tartása. Nem igényel túlzott odafigyelést, de annyit azért mégis, hogy minden használat után alaposan töröljük le a morzsákat róla. Ezt megtehetjük egy nedves szivaccsal vagy száraz konyharuhával is. Felesleges vegyszeres vízzel tisztítani.

A zöldséghez és gyümölcshöz használt vágódeszkával már kicsit alaposabban kell bánni. A fa kényes felület, ám a jól megmunkált és alaposan kezelt fa nem igényel túl nagy gondozást. Vegyünk például egy Fajándékok, vagyis a FA-TIME Hungary által gyártott prémium minőségű vágódeszkát, ahol gondos válogatáson és kezelésen megy át a termék, mire a konyhánkba kerül. A Fajándékok a normál odafigyelés mellett sok-sok évig segítik majd munkánkat a konyhában (is).

Elegendő kevés mosószeres Vileda szivaccsal lemosni a zöldséges és gyümölcsös deszkákat, megszárítani, és máris újra használatra készek.

Mit kezdjünk a húsos és halas vágódeszkákkal?

Ezek a vágódeszkák azért igényelnek nagyobb odafigyelést, mert ha nyers ételmaradvány kerül róluk esetleg a kenyérvágó késre vagy ételbe, könnyen okozhat fertőzéseket. Mindig tároljuk őket külön a többi konyhai eszköztől, és tisztítsuk meg alaposan, minden használat után. A fent említett Viledás mosogatószivacs rájuk is jó megoldás lehet, ám ha nem szereti a vegyszereket, használjon ecetet a mosogatószer helyett. Alternatív megoldás még a citrom: egy fél citrommal dörzsölje jól át a vágódeszkát, majd szárítsa meg.

Bármelyik megoldást választja, tartsa szem előtt az alapszabályt, hogy minden eszközt csak rendeltetésszerűen használjon. Ne keverje a vágódeszkákat, és ha a fa vágódeszkákat preferálja, csak első osztályú minőséget válasszon!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás