Hirdetés

Általánosságban elmondható, hogy aki okosotthon építésére vagy vásárlására szánja el magát, az elsődlegesen főként a kényelem és a komfort miatt hozza meg döntését. Egyelőre azonban kevesen vannak még azok, akik célirányosan a környezettudatosság és az energiamegtakarítás miatt döntenek egy ilyen automatizált ingatlan mellett. Márpedig ebben a témakörben is rendkívül sok előnyös tulajdonságot tud felvonultatni egy ilyen épület!

Fontos a komplett rendszer

A mai okosotthonok többségéről általánosságban még elmondható, hogy mindössze külön-külön vezérelhető részegységekből épülnek fel, azonban ritkán beszélhetünk olyan komplett rendszerekről, ahol minden apró vezérlő, érzékelő és berendezés összeköttetésben áll a számára releváns elemekkel. Noha az okosotthonos trendek egyre inkább a komplett megoldások felé tendálnak, ugyanakkor még mindig kevesen vannak, akik képesek átlátni a teljes rendszerek előnyeit.

Ez azért különösen nagy probléma, mert nemcsak egy ilyen teljes okosotthonos alternatíva képes makulátlan kényelmet és komfortot biztosítani a felhasználók számára, hanem az energiamegtakarítási tényezők maximalizálásában is elengedhetetlen szerepe van. Ebben a képletben a legnagyobb hiba csupán az, hogy még ma is rengeteg olyan okosház készül, melyet tucatnyi alkalmazással tudunk csak irányítani, miközben olyan alapvető elemek sem tudnak összedolgozni egymással, mint az árnyékolók és a világításrendszer.

 Miért lényeges mindez?

Mielőtt rátérünk néhány konkrét példával arra, hogy miért is fontos egy minden elemében kommunikatív, komplett okosotthon, lényeges kiemelni, hogy részben a mai szisztémák hibája is ez a kényszermegoldás, hiszen válasszuk bármelyik alaprendszert, biztosan találkozunk olyan berendezési tárggyal, amit nem tudunk csatlakoztatni például egy Google Home-hoz vagy egy Apple Homekit-hez.

Ma már nyilván léteznek megoldások – ilyen például a Chameleon okos otthon technológiája -, melyek képesek egyfajta tolmácsként és közvetítőként működni ezekben az esetekben, tehát teljessé tehetnek egy több részre szabdalt okosházat is a közös kommunikáció biztosításával, sokan azonban nem tudják, hogy miért érdemes egyáltalán erre törekedni?

Az alábbiakban éppen ezért konkrét példákkal mutatjuk be, hogy a környezettudatosság és az energiatakarékosság szempontjából milyen lehetőségeket tartalmaz egy komplett okosotthon!

Energiamegtakarítási lehetőségek egy okosházban

Okostermosztát az intelligens hűtésért és fűtésért

A legtöbb háztartásban a fűtés és a hűtés együttesen a legjelentősebb tényezők a rezsiköltségek tekintetében, egy okostermosztát beiktatásával azonban rögtön optimalizálható, távolról is vezérelhető lesz ez a folyamat, amivel rengeteget spórolhatunk, és nagyon sok káros anyagtól kímélhetjük meg környezetünket. Önmagában egy ilyen eszköz azonban többnyire nem elegendő.

Érdemes kiemelni például azt a lehetőséget, amikor a termosztát együttműködik az árnyékolástechnikával. Mivel napközben ritkán tartózkodunk a házban, nem tudjuk kontrollálni a redőnyök vagy zsaluziák állását, de néhány kapcsolódó érzékelő ezt automatikusan ellátja helyettünk. Ha télen például szép idő van, a napsugarak alaposan meg tudják támogatni a fűtés munkáját, így ilyenkor az árnyékolók maguktól kinyithatnak, a termosztát pedig érzékelve a növekvő hőmérsékletet, magától csökkenti a fűtés intenzitását.

Mindez természetesen nyáron is nagyon lényeges, amikor folyamatos árnyékolással sokkal hűvösebben tartható a legtöbb helyiség, a klímának így kevesebbet kell üzemelnie, ami a környezetkímélő tulajdonságok terén igencsak fontos. A rendszert pedig kiegészíthetjük még elektromos ablakokkal és automatizált szellőzéssel, hiszen ennek dinamikus alkalmazása szintén elhanyagolhatatlan ebből a szempontból: nem tud kihűlni vagy felmelegedni a lakás, nem ázik be és így tovább.

Ezen a ponton kiemelhetők a különféle felhasználói módok, melyek felismerik, ha elmentünk otthonról vagy éppen megérkeztünk valahonnan, és ennek érzékelése automatikusan módosítja a fűtési értékeket, de akár azt is beállíthatjuk, hogy csak a megérkezés előtt kapcsoljon magasabbra a termosztát, amivel így nem kell lemondanunk az évszaktól függően meleg vagy hűvös lakásba való hazaérkezésről sem.

Okos világításrendszer

Főként a téli időszakban, amikor korán sötétedik odakint, hajlamosak jelentős mértékben megnövekedni a világítás költségei is. Egy megfelelő, és jól kombinált rendszerrel azonban ezen a téren szintén rengeteget spórolhatunk, ami nemcsak a pénztárcánknak, hanem környezetünknek egyaránt előnyös. Már önmagában az automatizált világításnak is nagyon sok előnyös hozadéka lehet a mozgásérzékelőkkel történő kombinálás vagy a dinamikus fényerőszabályozás miatt, azonban valódi erejét egy okosrendszerben mutatja meg igazán.

Példának okáért ezt is kombinálhatjuk árnyékolókkal vagy külső érzékelőkkel, így amikor nincs szükség világításra, beállításaink függvényében felemelkednek a redőnypalástok vagy elfordulnak a zsaluzia lamellái, hogy természetes fény járja át a lakást. Nyilván a fények kombinálhatók más rendszerekkel is, például a multimédiás központtal, hogy tévénézés során automatikus félhomály legyen körülöttünk, de kényelmi szempontból a távoli villanykapcsolás lehetőségét sem szabad elfelejtenünk.

Azonnali melegvíz funkció

Évente több száz liter vizet pazarol egy átlagos család csak azzal, hogy zuhanyzás vagy kézmosás előtt folyatja a csapot. A legtöbb vízhálózat ugyanis úgy került kialakításra, hogy a bojlerből nem azonnal, hanem a vezetékben lévő maradék kiengedését követően érkezik csak meg a melegvíz. Egy okosotthon esetén azonban létezik azonnali melegvíz funkció, mely ezt a problémát könnyedén áthidalja.

Lényege, hogy amint valaki belép a fürdőszobába, egy érzékelő jelzi a rendszernek a jelenlétét, és felkészíti a helyiséget a kézmosásra vagy a zuhanyzásra azzal, hogy megindul a víz keringetése, vagyis a csap megnyitását követően rögtön melegvizet kapunk, nem kell várni még másodperceket sem. Ezzel egyetlen kézmosásnál is több deciliter értékes vizet tudunk megtakarítani.

Kárbiztonság

Egy jól felépített okosotthonban nagyon fontos szerepet kapnak a különféle biztonsági rendszerek, melyek nemcsak az ingóságaink vagy személyünk védelme kapcsán lényegesek. Létezik ugyanis az úgynevezett kárbiztonság kérdése, ami a környezetvédelem és az energiatakarékosság szempontjából rendkívül fontos tényező, azonban csak egy kellő alapossággal kiépített okosotthonban számíthatunk rá.

A kérdéses védelem alapja, hogy víz- vagy tűzkárnál nem érhet minket akkora veszteség, mint normál esetben, hiszen az egymással összekapcsolt és kommunikatív érzékelők, illetve részegységek képesek idejekorán felismerni a problémát, legyen az akár egy csőtörés, akár egy tűzest. Vegyük példának a csőtörés lehetőségét, amivel nemcsak tetemes kárunk lehet, de akár több száz liter ivóvizet is elpazarolhatunk.

Ha az otthoni vízvezetékre szerelt nyomásszabályozó problémát észlel, azaz szivárgás gyanúja áll fenn, a rendszer képes automatikusan elzárni például a főcsapot, miközben még minket is figyelmeztet a hibára. Ez dupla védelem, hiszen a vészhelyzet automatizáltan megszűnik, és rögtön a helyszínre tudunk sietni – akár a munkahelyünkről is -, hogy ellenőrizzük a hibát.

Távoli hozzáférés

Szintén nagyon lényeges a komplett okosotthonos rendszerek esetén a távoli hozzáférés lehetősége, amivel könnyedén kiszűrhetők az emberi feledékenységből fakadó problémák, melyek az energiatakarékosság és a környezetvédelem terén nem elhanyagolhatatlan tényezők. Példának okáért egy égve felejtett villany, egy feltekerve hagyott fűtés, egy nyitva maradt ablak vagy egy el nem zárt vízcsap gyakran okozhat kellemetlenségeket, ha nem került korábban automatizálás az egyenletbe.

Ez mindennapi lakhatásra kialakított okosotthonokban legalább olyan fontos tényező, mint például egy nyaralónál. Utóbbi esetén egy égve maradt lámpa például nemcsak energiapazarlás, de a rezsiköltségen is megmutatkozhat, ha pedig csak ezért visszautazunk a helyszínre – például egy balatoni nyaraló esetén – az tetemes többletköltséget von maga után. Sokkal egyszerűbb, ha az okostelefonunkkal csak rácsatlakozunk a rendszerre és egyetlen gombnyomással lekapcsoljuk a világítást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás