Hirdetés

Te is ülőmunkát végzel, és a nap végére úgy érzed, a sok üléstől teljesen elgémberedett a tested, fáj a hátad, derekad? Nem vagy egyedül a problémával.

Napjainkban a legtöbben ülőmunkát végeznek, ami sok esetben egyenlő 8-10 óra üléssel, a számítógép képernyőjét bámulva. Az emberi test ugyanakkor mozgásra lett tervezve, és a hosszan tartó ülés előbb-utóbb elkezdi éreztetni negatív hatásait.

A koronavírus megjelenésével az otthoni munkavégzés is virágkorát éli, így sok esetben bizony az ebédlőasztalon, a dohányzóasztalon vagy éppen a kanapén dolgozunk, ami valljuk be, nem igazán tesz jót a hátunknak. Otthon még inkább igaz, hogy nem figyelünk arra, hogy helyes testtartással üljünk a széken, inkább görnyedünk a számítógép előtt, vagy éppen a kanapén olvassuk el a reggeli e-maileket. Ez pedig rövid időn belül hát-, derék-, váll-, nyakfájdalmakhoz vezet.

Szerencsére ezek a problémák megelőzhetőek, ha bizonyos időközönként felállunk és átnyújtjuk magunkat, átmozgatjuk a végtagjainkat.

Rendszeres időközönként nyújtsd át magad!

A számítógép előtti ülőmunka során fontos, hogy rendszeres időközönként felállj és nyújts. Ez elősegíti a gerinc-, hát-, nyaki fájdalmak megelőzését, csökkentését. A rendszeres időközönként beiktatott szünetek pedig nem csak a testednek tesznek jót, hanem szellemileg is felfrissít, pozitív hatással vannak a munkateljesítményre.

Legyen szó akár otthoni számítógépes munkavégzésről, akár testmozgásról, funkcionális sportruházatban biztosan komfortosan fogod érezni magad. Válassz minőségi, rugalmas anyagból készült, légáteresztő leggingset, amelyben nem csak ülni lesz kényelmes, hanem nyújtózkodni is. Ha Te is bővítenéd a ruhatárad néhány ilyen darabbal, mindenképp nézz körül a 2skin Fitness ruházat akciós termékei között.

Érdemes tehát minél többször felállni a számítógép, laptop mellől és mozogni, átnyújtani magunkat felfelé és oldalirányba is. Az alábbi egyszerű nyújtógyakorlat segítségével nem csak a tartásod javul, hanem a hátad, a vállaidat és a lábaidat is át tudod nyújtani.

Íme 6 nyújtógyakorlat

  1. Állj fel a székedből és nyújtózz az ég felé kezeiddel.
  2. Álló helyzetben mozgasd át a vállaidat, lélegezz mélyen az orrodon keresztül, és a szádon keresztül engedd ki a levegőt, ezáltal oldódik a benned lévő feszültség.
  3. Kezeiddel vállszélességben támaszkodj az asztalra, vagy éppen a szék háttámlájára, vagy akár a falhoz is támaszkodhatsz.
  4. Majd lassan kezdj el hátrafele sétálni egészen addig, amíg a csípőd egy vonalba nem kerül a bokáddal. Hajlítsd be a térdeket, ha feszülést éreznél a lábadban.
  5. Érezd, ahogy csigolyáról csigolyára nyújtózik a gerinced. Belégzésre nyújtózol, nyújtózik a gerinc, míg kilégzésre engeded a mellkast a talaj irányába.
  6. A jóleső nyújtás után bontsd a pózt, és felfrissülés képen igyál meg egy pohár vizet.

Természetesen a helyes ülés is fontos: próbálj meg mindig egyenes háttal ülni, engedd le a vállaidat és ne lógasd a fejedet. A fej akkor egyenes, ha a füled a vállaiddal egy vonalban van.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás