Hirdetés

Úgy tűnik, a cigaretta ára elérte azt a szintet, ami már lépésre készteti a magyarokat. 2020 november-decemberéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára 200-250 forinttal is emelkedhetett, amely sokkal nagyobb érvágás a dohányosoknak, mintha fél évente szembesülnek egy 40-60 forintos drágulással.

Hosszú szenvedés végére került pont 2021-ben: a magyar kormány végre elhatározta magát, hogy a cigaretta jövedéki adóját az Európai Unió által megkövetelt minimumszintre emelje.

Erre egy 2011-es irányelv kötelezte, amely Magyarországnak – és néhány más európai uniós országnak – hosszú felkészülési időt adott a kívánt adómérték elérésére: a határidő 2017 vége volt. Magyarország – bár emelgette az adót az elmúlt években – nem hogy 2017-re de 2020-ra sem teljesítette az uniós szabályokat. Ezért az Európai Bíróság el is marasztalta Magyarországot, az erről szóló döntést a múlt héten tették közzé.

A cigaretta jövedéki adójának

  • legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként és
  • el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát,
  • vagy minimum 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként és akkor nem számít az árhoz viszonyított aránya.

A bíróság szerint Magyarország már januárban teljesítette a követelményeket, azóta pedig volt még egy emelés, most április 1-én. Ráadásul mind a januári, mind pedig az áprilisi sokkal nagyobb mértékű volt mint a korábbiak, amelynek meg is lett a következménye.

A Pulzus Kutató a napi.hu megbízásából azt kérdezte meg a felnőtt magyar lakosság dohányzó részétől, hogy a jelenlegi drágulás miatt változtat-e dohányzási szokásain, esetleg ezt már korábban megtette.  A 18 évnél idősebb lakosság 31 százaléka dohányzik saját bevallása szerint, ez nagyjából megfelel az elmúlt évek felméréseinek és közel 2,5 millió főt jelent.

A dohányosoknak pedig igen jelentős része, 23 százaléka válaszolta a Pulzus kérdésére azt, hogy az 1700-1800 forintos ár túl magas, le fogja tenni a cigarettát.

A válaszadók 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy áttér a töltésre, vagyis a finomra vágott dohány vásárlására, amellyel valóban lehet spórolni. Az emberek 8 százaléka az elektromos cigarettát vagy a hevített dohánytermékeket fogja választani, 22 százalékuk azonban a drágulás ellenére sem változtat szokásain, meg fogja venni a cigarettát, kerül amibe kerül.
A válaszadók legnagyobb csoportja, 37 százalék mondta azt, hogy már korábban keresett valamilyen alternatívát, amely lehet töltés, vagy valamilyen füstmentes technológia.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás