Hirdetés

Évek óta próbálják védeni Madagaszkáron a gyűrűsfarkú makikat, ám Sir Richard Branson szerint törekvéseik kudarcot vallanak. A híres milliárdos vállalkozó épp ezért azzal a furcsa ötlettel állt elő, hogy különböző állatkertekből makikat szállítana át saját tulajdonú szigetére, hogy ott éljenek.

Branson évek óta próbál segíteni a madagaszkári gyűrűsfarkú makik megőrzésében, ám szerinte a madagaszkári erdőirtások és a politikai helyzet sem igazán kedvez az állatoknak, és törekvéseik nem érik el a céljukat. Ezután gondolta azt a brit vállalkozó, hogy érintetlen szigetén hozna létre egy maki rezervátumot. Biológusokat is küldött a Brit Virgin-szigetekhez tartozó Moskito-szigetre, hogy vizsgálják meg, mint potenciális maki élőhelyet. A szakemberek szerint a karib-szigeteki terület pazar lenne az állatoknak, mások azonban épp az ellenkezőjétől félnek. Az egyetlen bökkenő ugyanis az, hogy az állatok új lakóhelye 8 ezer mérfölddel arrébb található, így kérdés, hogy a makik hogyan érzik majd magukat, illetve a helyi élővilágra milyen hatással lesz a makik beköltözése.

Az ellenzők úgy gondolják, hogy egy idegen faj betelepítése nemcsak a sziget élővilágának tenne rosszat, de a makiknak is. Az International Union for the Conservation of Nature’s species survival commission a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a biológiai vizsgálatnál elképzelhető, hogy nem mérlegelték kellően az új faj beköltöztetésével járó esetleges problémákat. Más szakemberek szerint pedig még túl korai, hogy ebben a kérdésben döntés szülessen.
„Ez lehet egy briliáns és lehet egy rettenetes ötlet is” – vélekedett Penelope Bodry-Sanders, a floridai Lemur Conservation Foundation alapítója. “Nem tudhatjuk, hogy a makik költöztetése milyen kórokozókat vinne a befogadó szigetre, vagy milyen ismeretlen kórokozókkal találnák magukat szemben a makik. Csodás, hogy Branson úr próbál segíteni a makikon, de még több információra van szükség, hogy eldönthessük, van-e értelme az ötletnek.”
 

gyűrűsfarkú maki

gyűrűsfarkú maki

 

A gyűrűsfarkú makikat nem a vadonból fogja össze Branson, hanem kanadai, svéd, és dél-afrikai állatkertekből érkeznek a szigetre, ahol folyamatosan figyelemmel követnék életüket. Az 50 hektáros területen többek között fokozottan védett leguánok, fehérrépafarkú gekkók és a világ legapróbb gekkója, a dwarf gekkó él.
Branson abban bízik, hogyha a makik kedvező életkörülményeket találnának a Moskito-szigeten, akkor a megerősödött állományból folyamatosan lehetne bővíteni a madagaszkári populációt. A vállalkozó a szigetet egyébként négy évvel ezelőtt vásárolta 10 millió fontért és ígéretet tett, hogy az a világ legkörnyezetbarátabb paradicsomává varázsolja.

Bár a vita még tart, az első 25 maki heteken belül megérkezik a szigetre, miután a helyi hatóságok áldásukat adták a tervre. A gyűrűsfarkú makikat nemsokára vörös varik követik, majd az ugyancsak Madagaszkáron őshonos sifaka makik. Bodry-Sanders úgy véli, hogy a vörös varik, amelyek a legnagyobb veszélyben vannak Madagaszkáron, komolyan szenvedhetnek majd a karibi hőségtől, ám a gyűrűsfarkúaknak jó jövőt jósol.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás