Hirdetés

Két belső foronton is ádáz háború zajlik a francia zöldeknél. A mozgalom karizmatikus figurája, Daniel Cohn-Bendit a pártvezetéssel veszett össze, és éles a viszony a két lehetséges elnökjelölt között is. Egy hónap múlva tisztújító kongresszus, aztán pedig jelölőszavazás.

"Mindig voltak, és mindig lesznek összetűzéseim azokkal a szervezetekkel, amelyeknek a tagja vagyok" – mondta nemrég Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament zöld frakciójának társelnöke. A magyar médiatörvény elleni heves kritikáiról is ismert politikus legutóbb a francia zöld párt elnökével, Cécile Duflot-val került összetűzésbe, amikor egy párttagoknak címzett levélben kritizálta pártja, a két korábbi konkurrens formáció egyesülésével fél éve létrejött Europe Écologie Les Verts vezetőségének eddigi munkáját. A Le Figaro napilap birtokába került szöveg elsősorban a stratégia hiányát és a hétköznapi problémáktól való távolságot veti a pártvezetés szemére, amely "sok sok lelkes aktivistának elveszi a kedvét". Cohn-Bendit, akit a francia közéletben csak "Dany"-ként emlegetnek, a pártforma helyett egy nyíltabb és kevésbé bürokratikus mozgalom-szerű struktúrát szervezne.

Az ideológiai-szervezeti nézetkülönbség épp egy bürokratikus ügy miatt mérgesedett el és kapott országos publicitást az elmúlt napokban. Amint a Canard Enchainé politikai szatirikus hetilap nyilvánosságra hozta, Cohn-Bendit közel két éve nem fizeti rendesen az EP-képviselő lévén havi 1200 euróra rúgó párttagdíját. Ő azzal védekezik, hogy a 2009-es EP-kampányára saját zsebből költött 31.200 eurót, s azt egy összegben befizetett tagdíjnak tekinti. A kérdés különleges jelentőségét az adja, hogy Cohn-Bendit saját listával indulna a június 3 és 5 közötti tisztújító kongresszuson, de erre jelen körülmények között egyáltalán nem biztos, hogy lesz lehetősége. (Egyébként csak húzónévként szerepelel: jó előre leszögezte, hogy strasbourgi elfoglaltsága miatt akkor sem lesz pártelnök, ha az ő listája győz.)

A Le Monde által megszólaltatott pártemberek sokféleképp vélekednek. Van aki szerint Cohn-Bendit tudatos lejáratása zajlik a pártközpont irányításával, holott német-francia kettős jelöltként és állampolgárként "Dany-nek" valóban sokkal több pénzt kellett mozgósítania a kampányban annak idején. Mások úgy gondolják, hogy a kiöregedett ’68-as diákvezér kritikájának hátterében a fiatal és energikus Duflot-val szembeni személyes és generációs frusztráció áll. A legérdekesebb magyarázattal egy régi pártember állt elő, aki névtelenül nyilatkozott a Le Figaronak. Szerinte a francia szocialistákkal és a Sarkozy ellen készülő Dominique Strauss-Kahn-nal (DSK) közismerten jó kapcsolatot ápoló Cohn-Bendit "meg akarja gyengíteni a mozgalmat, hogy aztán azt állíthassa: nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy saját jelöltjünk legyen a 2012-es elnökválasztásokon, és így hónapok óta dédelgetett álmának megfelelően meg kelljen egyeznünk DSK-val".

Eva Joly vs Nicolas Hulot

Mindeközben a párt javában készül a júniusban esedékes jelölőválasztásra, amely a 2012-es köztársasági elnökválasztáson induló jelölt személyéről dönt majd. Ezen a fronton a párttagok és a pártvezetés által támogatott belső jelölt, a külföldi bébiszitterből sztárügyvéddé lett norvég származású Eva Joly és a kívülről jött és országosan rendkívül népszerű Nicolas Hulot feszülnek egymásnak. Nagy a tét: elfogadja-e a párt a messziről jött embert, vagy megkockáztatja, hogy más erős zöld elnökjelölt is induljon 2012-ben. Nicolas Hulot ugyanis világossá tette, ha nem ő lesz a zöldek jelöltje, akkor önállóan, függetlenként indul.

A Hulot és Joly közötti vita középpontjában ennek megfelelően a jelölőválasztás folyamatának részletei állnak, azaz hogy mennyire legyen nyitott a jelölőválasztás. Nyilvánvaló, hogy Joly abban érdekelt, hogy csak a szűk párttagság és szimpatizánsok hozzák meg a döntést, ezért ő tagsági, vagy szimpatizánsi státuszhoz és 20 euró kampány-hozzájáruláshoz kötné a részvételt. A TV-s műsorvezetőként közismert Hulot ellenben a lehető legnagyobbra tágítaná a választók körét: öt euróra mérsékelné a hozzájárulást, és a feliratkozáskor vállalt kötelezettségeket is enyhítené. Nem lefutott a vita, de Hulot lényegesen nagyobb a zsarolási potenciállal rendelkezik, és igazán csak a pártnak van veszítenivalója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás