Hirdetés
Forrás: napi.hu

Hajnalra eltűnt a paksi áramtermelés fele, az okokról előzetesen nem jelent meg hivatalos tájékoztatás. Ha nem lesz nagyon felhős az ég, akkor a dél körüli idősávban zömmel a napelemekkel termelt áramot fogyasztja az ország. (Utólag a paksi vállalat közleményben tudatta, hogy nem történt üzemzavar.)

Hajnalban eltűnt a paksi áramtermelés fele – írta a napi.hu. Három órakor történt valami, egy órával később beszakadt az áramtermelés.

Paks jelenleg a névleges 2000 megawattos teljesítménynek a felét sem éri el. Az Atomerőmű 1-es blokkján tervezett karbantartási munkák zajlanak, a lap információi szerint a Paks-2 és a Paks-3 reaktorblokkok teljesítménye csökkent. Utóbbinál a termelés fele esett ki; a 2-es blokkon nagyjából egyharmados a visszaesés. A kimaradás mértéke a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító) oldalán is jól látható.

Hivatalos tájékoztatás délelőtt nem történt, ami azért furcsa, mert ha csak 100 megawattos a kimaradás, azt is naplózni és kommunikálni kell.
Frissítés, 15.00: Az Atomerőmű hivatalos oldalán azt jelezte, hogy tervezett teljesítménycsökkentés volt.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2. és 3. blokkját 2021. május 9-én 03:00-tól kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 MW-tal leterhelték. Az esemény nem minősül üzemzavarnak és a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve történt. A menetrend szerint a két blokk 19:00-re ismét névleges teljesítményen fog üzemelni. A jelenleg hatályos szabályozásnak megfelelően ilyen esetekben az atomerőműnek nincsen kötelezően előírt tájékoztatási kötelezettsége, viszont a közérdeklődésre való tekintettel az esemény bejelentését fontosnak tartjuk.

Kék szín jelöli az ábrán a paksi termelést, ami eleve nem a “szokásos” 2000 MW-on üzemel, mivel két hete az 1-es blokk nem termel a hálózatra. Ahogyan az látható, a hajnali visszaesés húzta magával az országos termelési volument is. (A piros a Mátrai Erőművet jelöli, mely az utóbbi években megszokott 5-600 MWnál is kisebb “lángon ég”, és alig több mint 300 MW-on termel. A türkíz a földgáz tüzelésű erőművek sávja, a citromsárga a napelemes rendszerek termelését mutatja, a rikító zöld a szélerőművekét.)

A Napi.hu-n korábban hosszú elemzést is írtak arról, hogy az életciklusuk vége felé közeledő négy régi paksi blokk esetében milyen sok és sokféle probléma okozhat ehhez hasonló, nem várt és nem tervezett helyzetet. Ezt igazolta vissza legutóbb az OAH éves jelentése is, amiből kiderült, hogy tavaly mintegy megduplázódott a paksi atomerőmű nukleáris biztonsági jelentésköteles eseteinek száma. De érdemes visszaidézni a Mycle Schneiderrel készült, “Mit tudnak önök valójában a paksi blokkokról?” címmel megjelent interjút is, mert ebben a nukleáris ipar tevékenységét évtizedek óta monitorozó Mycle Schneider a következőket mondta:

A nukleáris szektor nagy problémája ma az, hogy az erőművek öregek. A 30 év feletti reaktor-átlagéletkor pedig sok más mellett azzal is jár, hogy a tervezett karbantartások gyakorlati lebonyolítása során a termelésből kieső időszak fokozatosan elnyúlik. Úgy értem, hogy a tervezett javítás után, a blokkok visszatérése a termelésbe egyre bonyodalmasabb, mert menet közben többször, újra meg újra kell tervezni az indítási folyamatot, mert mindig kiderül még valami más is, amit meg kell oldani. Amikor az üzemanyagcserét vagy karbantartást megtervezik, azt egy bizonyos időszaknyi leállással számolják, de gyakran menet közben kell improvizálni és módosítani, amiből viszont az következik, hogy egyetlen leállás esetén akár hússzor is újra kell tervezni azt, hogy mennyi ideig tart a leállás. (…) Nem egyedi eset a magyarországi, mert ez az általános minta.”

A Paks-2-es blokk talán a leginkább rakoncátlankodó egység, emlékezetes, hogy 2019 augusztusának végén, az egy napos javítási munkálatok után nem sikerült a visszakapcsolás, és majdnem egy hétig tartott a helyzet kezelése – hogy aztán a Paks-2 blokk ismét “megmakacsolja magát”.

Az aktuális hibajelenségek okával kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak: a termelés-visszaesés jellegéből adódóan az a legvalószínűbb, hogy valamilyen generátor probléma keletkezhetett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás