Hirdetés

Lassan már könnyebb lesz összeírni, hogy minek nincs jól fizetett Fidesz káder miniszteri biztosa – Orbán karcsú és takarékos államapparátusi ígérete jegyében.

Miniszteri biztost nevezett ki a Balaton élővilágának megóvására Nagy István agrárminiszter, írta meg a 24.hu a tegnap késő este megjelent Hivatalos Értesítő alapján. Május elsejétől Szári Zsolt Balázs, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója látja el ezt a feladatot.

A miniszteri biztosnak kell összehangolnia a Balaton növény- és állatvilágának, valamint a víz minőségének megóvásához kapcsolódó, az agrárminiszter feladatkörébe tartozó szakmai feladatokat. Segítenie kell megtalálni a Balatont és a Kis-Balaton vízgyűjtő területeit szennyező forrásokat, és javaslatokat kell kidolgoznia a Balaton medrének rekultivációjára.

A miniszteri biztos feladata lesz a balatoni halak gasztronómiai népszerűsítése is. Szári Zsolt Balázsnak havonta írásbeli beszámolót kell készítenie a az agrárminiszternek. Ezen kívül a miniszteri biztos feladatainak ellátása során együttműködik a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel, a Balatoni Hajózási Zrt.-vel, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-vel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetével, a Zala Megyei Kormányhivatallal, a Somogy Megyei Kormányhivatallal, a Veszprém Megyei Kormányhivatallal, a Fejér Megyei Kormányhivatallal, az Országos Vízügyi Főigazgatósággal,  Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, a  Magyar Országos Horgász Szövetséggel, továbbá a Balatoni Szövetségen keresztül az érintett civil szervezetekkel.


Reméljük nyilvánosak lesznek a havi jelentések. Kíváncsian várjuk, hogy a civilekkel mennyire valódi egyeztetés lesz, hogy vajon a tó NER lovagok általi körbebetonozása, szállodásítása, és kikötősítése vajon belefér-e a tó élővilágát veszélyeztető tényezők köré?

Nyitókép: Szári Zsolt Balázs 2018. május 11-én, amikor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként egy mobil halrácsot ad át Kéthely közelében a Nyugati-övcsatornán – Fotó: Varga György/MTI

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás