Hirdetés
(X)

Igen fontos, hogy az autónkba betöltött fékfolyadék minősége és állapota is megfelelő legyen. Ennek mérésére több eszközt is használhatunk, melyek megmutatják a folyadék forráspontját vagy nedvességtartalmát is.

A fontosabb paraméterek

A forráspontra tekinthetünk úgy, mint az egyik legfontosabb paraméterre, mely tükrözi a fékfolyadék minőségét. Ha nagyon alacsony a folyadék forráspontja, akkor a fékteljesítmény is gyengülhet.

Ezt hétköznapi használat során még nem feltétlenül észleljük, azonban bizonyos esetekben igen nagy különbséget jelent. Erős vagy tartós fékezés során megnöveli a féktávot, ami akár balesethez is vezethet. Az alacsonyabb forráspont általában a nedvesség eredménye. Mivel a fékfolyadék higroszkópos jellegű, felszívja a levegő páratartalmát, aminek következménye a hígulás.

Vezetőképesség mérők

A piacon található számos mérőrendszer egyike a fékfolyadékteszt toll. Ennek elsődleges rendeltetése az elektromos vezetőképesség mérése, melyből kikövetkezteti a nedvességtartalmat. Egyetlen szépséghibája, hogy a változatos összetételeknek köszönhetően a különböző fékfolyadékok vezetőképessége alapból eltérhet. Ennek következtében az eredmény nem teljesen megbízható. 

Jóval megbízhatóbbak azonban a laboratóriumi vizsgálatok, mint például a Karl Fischer-módszer. Ennek alapján tudhatjuk, hogy a friss fékfolyadékok átlagosan 0,1% nedvességtartalommal rendelkeznek.

Összehasonlításképpen a vezetőképesség mérők a Karl Fischer-módszertől eltérő értékeket mérnek, még akkor is, ha ugyanazt a folyadékot mérjük meg többször. Sőt, nedvesség hozzáadásával igencsak összezavarhatjuk a mérőeszközöket. Az Eurol tesztjei alapján egyes mérők a nedvesség hozzáadása után is a korábbi értéket mutatták, holott az összetételben igen nagy változás történt.

Forráspontmérők

Más mérőműszerek a folyadék melegítésével vizsgálják meg annak forráspontját. Ezek az eszközök már jóval megbízhatóbbak.

Képesek viszonylag pontosan kimutatni a folyadék minőségét, és a nedvesség hozzáadására is megfelelően reagálnak. A tesztek alapján a műszer jelzi, hogy a nedvességtartalom növekedésével a forráspont csökken.

Amit az OlajShop.hu javasol

A fékfolyadék nedvességtartalma igen fontos kérdés. Életveszélyes lehet, ha nem megfelelő állapotú. A féktáv nem elhanyagolható mértékkel nőhet, mégpedig olyan esetben amikor a legkevésbé kellene; erős fékezésnél. Éppen ezért nem érdemes kockáztatni.

A tesztelőtollak hatékonysága elég sok kivetnivalót hagy maga után, ezért mindenképpen ajánlatosabb a forrásponttesztek használata. Az OlajShop.hu kínálatában a kenőanyagok mellett rengeteg egyéb autózási kelléket találhat meg, és nem utolsósorban széles fékfolyadék-választékkal is rendelkezik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás