Hirdetés
(X)

Sokan azt hiszik, hogy csupán az edzés utáni étkezésre kell külön figyelmet fordítani, az pedig, hogy mi kerül bevitelre előtte, nem számít. Egyértelműen tévednek, akik így gondolják, hiszen a sportolás előtti étkezés hozzájárul a teljesítményhez.

Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni a testmozgás előtti étkezéssel kapcsolatban. Amennyiben betartod a tanácsainkat, biztosan javulni fog a teljesítményed.

Mikorra kell időzíteni az étkezést? Lehet-e folyadékot inni közvetlenül az edzés előtt? Puffasztó, illetve magas zsírtartalmú ételek kerülhetnek a tányérra sportolás előtt? Egyszerű szénhidrátok vs. összetett szénhidrátok – melyik a jobb választás testmozgás előtt? Cikkünkben minden kérdést megválaszolunk.

Az étkezés rossz időzítése könnyen az edzés rovására mehet

Az időzítéssel sokan bajban vannak. Mennyi idővel a testmozgás előtt kell táplálkozni? Ez attól függ, hogy milyen mozgásformáról van szó. Amennyiben egy rövid futásról, akkor 20-25 perccel előtte érdemes étkezni.

Jóga vagy pilates előtt körülbelül 30-45 perccel, míg súlyzós, illetve erősítő edzés esetén körülbelül 2 órával hamarabb. Amennyiben ezt betartod, biztosan hasznosulni fog a bevitt tápanyag, és nem kell attól tartanod, hogy mozgás közben lötyögni fog a gyomrodban az étel.

A megfelelő folyadékbevitelre spotolás előtt is ügyelni kell

A megfelelő folyadékbevitelre mindig figyelni kell, azokon a napokon pedig különösen, amikorra sportolás van betervezve. Az edzés előtti órában is fogyasztható folyadék, azonban arra ügyelni kell, hogy ne közvetlenül előtte kerüljön erre sor, hiszen nem túl kellemes érzés lötyögő folyadékkal a gyomorban mozogni.

Azonban nem mindegy, hogy milyen folyadékot fogyasztunk. Sportolás előtt érdemes vizet vagy a BioPowerShop oldaláról is beszerezhető koffeintartalmú teát, kókuszvizet vagy guarana tartalmú italt fogyasztani.

Kerülni kell a puffasztó, illetve a magas zsírtartalmú ételeket

Az időzítés mellett arra is figyelni kell, hogy edzés előtt ne kerüljön a tányérra magas zsírtartalmú étel, például szalonna vagy kolbász. Továbbá a puffasztó ételeket is kerülni kell, például a káposztát, a brokkolit és a kelbimbót. A puffasztó ételek inkább sportolás utánra maradjanak. Ez a fűszeres ételekre is igaz, hiszen mozgás közben gyomorirritációt okozhatnak.

A puffasztó és fűszeres ételekhez hasonlóan a citrusfélék fogyasztását is érdemes testmozgás utánra hagyni, hiszen közben gyomorirritációt okozhatnak a savas kémhatásnak köszönhetően. Az egyszerű szénhidrátokat is érdemes kerülni edzés előtt, hiszen egyáltalán nincsenek jó hatással a teljesítményre. Helyette érdemes inkább lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani, például teljes kiőrlésű pékárut, zabot, granolát, müzlit, bulgurt vagy kölest.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás