Hirdetés

Terepmadarászok vették észre május végén, hogy a Balatonfenyves melletti különösen védett vízimadár-rezervátum vízszintje kritikus szintre csökkent. Az ingoványt a terület bérlője csapolta le, minden bizonnyal azért, hogy vadászhatóvá tegye. A sors különös fintora, hogy a láp épp június elseje óta minősül nemzetközi jelentőségű vadvízi élőhelynek.

„Hetek óta éreztük, hogy valami nem stimmel, de mivel a vízszint mindig változik, nem jöttünk rá egyből, hogy baj van. A vízimadarakat nem a megszokott helyükön láttuk, egyes részeket teljesen elhagytak. Aztán május 22-én, egy vasárnap egyszer csak összeállt a kép: lehetetlen, hogy nyár elején ilyen alacsony legyen a víz!”

A Nagyberek-Fehérvíz leeresztő zsilipjénél állunk, ugyanott, ahová idegenvezetőnk sietett a felfedezés után a barátjával. Azt találták, amitől tartottak: a zsilip deszkáit valaki kiemelte. Mint utóbb kiderült, a berek vize bő másfél hónapja szabadon zubogott a néhány kilométerrel odébb a Balatonba torkolló mesterséges csatornába.
RÉSZLETEK >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás