Hirdetés
greenfo/MTI

Helyi szinten széndioxid-mentességre törekvő települések európai hálózatának létrehozásáról tanácskoztak ma Nagypáliban, ahol a megújuló energiaforrások alkalmazásának elterjesztéséről és energetikailag önálló közösségek létrehozásáról is beszéltek az előadók.

A négynapos konferenciát az angol rövidítéssel Rurener projektnek nevezett hároméves pályázati program lezárásaként hívták össze a zalai településen a koordinátor szerepet betöltő miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet együttműködésével.
Köcse Tibor polgármester elmondta: a több országot átölelő program keretében az volt a céljuk, hogy olyan kis vidéki falvak és városok európai hálózatát hozzák létre, amelyek helyi szinten széndioxid-semlegesekké szeretnének válni. A 2008-ban indult program összesen nyolc európai ország részvételével valósult meg, a holnapi aláíráskor minden induló országból várhatóan tíz-tíz település csatlakozik még a programhoz, német, spanyol, francia, görög, olasz, brit és román települések.

A programmal a tudatos gondolkodásmód, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásának minél szélesebb elterjesztését és energetikailag önellátó közösségek létrehozását tűzték ki célul a kis vidéki települések körében.
A projektben minden részvevő országot egyrészt egy úgynevezett helyi energetikai partner, mint koordinátor irányít, ezt a szerepet Magyarországon a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet tölti be, és egy vagy több vezető vidéki település képvisel a projektben. Magyarországról Nagypáli és Perkupa szerepel a projektben.

A polgármester hozzátette: Nagypáli kiemelkedő szerepet tölt be már most is a megújuló energiarendszerek elterjesztésében. A településen például bioszolár energiarendszert működtetnek az önkormányzati intézményekben, a lakosokat ingyen látják el energiafűz dugványokkal, s a konferencia helyszíne is egy olyan mintaépület, amelyet 80 százalékban megújuló energiaforrásokkal működtetnek.
Mindezen túl a teljes közvilágítást a jövő évtől egy új napelem teleppel kívánják működtetni, de tárgyalnak biogázüzem és biomasszával működtetett gázüzem építéséről is, német befektetők pedig 1-1,5 megawattos fotovoltaikus napelem telep építését tervezik a településen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás