Hirdetés

Jelentős állomásához érkezett a Zirci Arborétum felújítása a természetvédelmi területet kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkája nyomán.

Az uniós forrásból finanszírozott, KEOP 3.1.3 jelű, „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” tárgyú pályázatok között elfogadott projekt keretében végzett munkák évtizedekre meghatározzák a növénykert arculatát. Eddig a kert fenntartásának hátterét biztosító műszaki-infrastrukturális munkák készültek el, a bejáratnál fekvő tó kotrása, vízépítési műtárgyak az arborétumot kettéosztó patakhoz és a tóhoz kapcsolódóan, két avult híd cseréje és részben a kerítés felújítása. Ez utóbbinak a befejezése már a növényzet felújításának a függvénye lesz.

A most kezdődött rekonstrukciós munkarész a növényzet kezelését, megújítását és a gyűjtemény kiegészítését szolgálja. Ennek keretében a közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelező szeptemberben kezdte meg munkáját, a kertben először az egészségügyi fakivágásokat végzi majd el. A koros gyűjtemény kiszáradt egyedei és azok a fák kerülnek kivágásra, amelyeken a műszeres vizsgálat veszélyes mértékű károsodást, odvasodást állapított meg. Összesen 74 beteg vagy veszélyeztetett fát kell eltávolítani, melyek pótlása szintén a projekt része. Megújul az északi kaputól induló, ma már csak 88 fát tartalmazó, kétszáz éves hársfasor is. Az elkerülhetetlen fakivágásokat követő pótlásokkal ismét az eredeti 110 darab kislevelű hárs szegélyezi majd a 350 m hosszú sétányt.

Nagy szakértelmet kíván az idős fák kezelése is, mely egyes esetekben a fák sérüléseinek gyógyítását, vagy a fák szerkezeti megerősítését is jelenti, de szinte mindegyik kezelt fa esetében sor kerül az élősködő fagyöngytől, borostyántól történő megtisztításra. A munkát a rendelkezésre álló hely függvényében emelőkosaras gépekkel, illetve alpin technológiával végzi a kivitelező. Az arborétum rendeltetéséből eredően mind a kivágás, mind a kezelés koros, méretes, nagy fákat érint. A 18 hektáros arborétumban a növényzet most kezdődő rekonstrukciója a jövő tavaszig rendkívül intenzív munkával jár, a téli időszakban kiemelt figyelmet fordítva a jelen levő állatfajok védelmére, a fák odúvizsgálatára, a pelék, mókusok, denevérek mentésére.

A rekonstrukciós munkák az arborétum térszerkezetének helyreállítását is magukban foglalják. Már az eddig végezett munkák eredményeként jól érvényesül az északi fal mellett haladó második hársfasor, valamint a megépült műtárgyak közelében megtisztított területeken néhány idős, különösen szép formájú faegyed. Az angolkert stílusban létesített park tájképi értékeinek helyreállítását szolgáló további tisztításokkal, az erdőfoltok sűrű újulatának visszaszorításával biztosítják majd a tisztások eredeti, harmonikus látványának újbóli bemutatását. Emellett a tervezett növénypótlások, fák, cserjék és lágyszárúak telepítése szolgálja a gyűjtemény bővítését, színesítését.

Az arborétum két új vizes élőhellyel is gazdagodik. Már a bejárathoz közeledve a kerten kívülről, messziről feltáruló látvány része az a rézsűs partszakasz, amely a kotrással megtisztított tó egyik partfalának elbontásával alakult ki. E terület kertészeti rendezése, növénytelepítése szintén idén ősszel készül el. A fokozatosan mélyülő nedves partoldal beültetésének célja egyúttal a vízparti növényzet természetes zonációjának bemutatása. A másik vizes élőhely durva tereprendezése és műtárgyai már láthatók a Cuha-patak mellett. Itt mintegy 500 négyzetméter felületen, külön engedély birtokában a kiszáradó láprétek védett és fokozottan védett növényei kerülnek bemutatásra, köztük a terület kezelését végző nemzeti park logojában látható lisztes kankalin (Primula farinosa), valamint a Bakony térségéhez kapcsolódó, hasonló élőhelyeken előforduló lápréti növényfajok, köztük zergeboglár, lápi nyúlfarkfű, szibériai és fátyolos nőszirom, gyapjúsás, buglyos szegfű, illatos hagyma.

Az eddigi munkákhoz hasonlóan a növényzet rekonstrukciója is az arborétum szokásos nyitva tartása mellett történik. Változást csak az északi (második) kapu átmeneti lezárása jelent, illetve a kert egy-egy kisebb – az aktuális munkákkal érintett területnek átmeneti elkerítése. A munkálatok elkészülése előreláthatóan jövő év nyarára várható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás