Hirdetés

Illés Zoltán, környezetügyi államtitkára hiába cáfolja, ma már több bizonyítékunk is van arra, hogy a termékdíjak emelkednek, hiszen a Fidesz a termékdíj bevételekből 60 milliárd forintnyi bevételre számít, a korábbi állításaikkal szemben – állítja Oláh Lajos MSZP országgyűlési képviselő.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hiába cáfolja, ma már több bizonyítékunk is van arra, hogy a termékdíjak emelkednek, hiszen a Fidesz a termékdíj bevételekből 60 milliárd forintnyi bevételre számít, a korábbi állításaikkal szemben. Ma már bizonyított, hogy a kormány újabb közterhek emelésére készül 2012-ben. Illés Zoltán vagy nem ismeri, vagy csak titkolja a 2012-es költségvetési törvényjavaslatban szereplő számokat, illetve az erről szóló miniszteri előterjesztést. Ezekből világosan látszik, hogy minden nagyobb termékdíj-csoportban nagy emelésre van kilátás: A műanyag palackok termékdíja 56 Ft/kg-ról 150 Ft-ra, a gumiabroncsé 32 Ft/kg-ról 52 Ft-ra nő. Az üveg termékdíja is drasztikusan változik:7 forintról 20 Ft/kg-ra. A sort sokáig lehetne folytatni: rádiótelefonok,háztartási kisgépek ..

Ezek mind a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz folynak be a 2012-es költségvetési tervezet szerint. Nem maradt más feladatunk, mint hogy emlékeztessük a kormány képviselőjét az előterjesztésben szereplő mondatokra, amelyek szerint: "a növekedés a végfelhasználói árban 6 Ft/palack nagyságrendű, ami a legolcsóbb ásványvizek esetén 12-15 %-os növekedést jelent, az átlagos árfekvésű ásványvizek esetén 5-7 %-os mértékű, alacsonyabb árfekvésű üdítőitalok esetén pedig 3-4 % nagyságrendű." Látható tehát, a termékdíj emelést egyértelműen a lakossággal fizetteti meg Orbán Viktor kormánya.
A sokszor emlegetett előterjesztés is elárulja azt, amit az MSZP már oly régóta hangoztat, miszerint a Fidesz termékdíj-szabályozásának semmi köze nincs a környezetvédelemhez, mivel kizárólag költségvetési szempontok érvényesülése miatt emelik a szóban forgó díjakat. Ez az emelés rossz a lakosságnak és rossz a mezőgazdasági termelőknek is. És természetesen itt se volt társadalmi egyeztetés. Ez is egy a sok "sufnituning" közül ..
Forrás: MSZP-Országos Központ
 


Költségeik komoly növekedésével kell számolniuk a kereskedelmi csomagolást használóknak, a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításának terve ugyanis háromszoros termékdíj-növelést irányoz elő, elsősorban a kereskedelmi csomagolásoknál – írta a Népszabadság, a birtokába jutott törvénytervezetre hivatkozva.

A lap szerint a különféle műanyagoknál – ide tartoznak a nem lebomló PET-es palackok – az eddigi kilogrammonként 56 forintról 150 forintra nőne a termékdíj, az üvegeknél 7 forintról 20-ra, a fém csomagolóanyagok esetében pedig – javarészt ide sorolandók a sörösdobozok – 286-ról 350 forintra. A műanyag bevásárlószatyrok kilogrammja után 1300-ról 1500 forintra nőne a díj, a legnagyobb emelés pedig a rádiótelefonoknál lenne: a jelenlegi 100 forintról 500-ra növelnék a közterhet.

A szakmai szövetségek egyelőre nem kívánták kommentálni a lap értesüléseit. A Népszabadság szerint a tervezet arról semmit nem tartalmaz, hogy a díjtételek szigorítását milyen más, az adófizetést mérséklő feltételekbe csomagolja a törvényhozó. Jelenleg a gyártó mentesül a környezetvédelmi termékdíj megfizetése alól, ha teljesít egy bizonyos visszagyűjtési és újrahasznosítási kvótát. (MTI)

Kapcsolódó anyagok:

Triplázódhat a környezetvédelmi termékdíj

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás