A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A kutyainfluenza nem azonos az emberre ható influenzavírussal. Attól nagyban eltér, két törzse van, mely megbetegítheti a kutyákat, légzőszervi problémákat okozva. Ezek a H3N2 és a H3N8, mely eredetileg lóinfluenza volt, majd mutálódott és veszélyessé vált a kutyákra is.

Orrváladék útján, cseppfertőzéssel terjed, tehát köhögéssel, tüsszentéssel, de akár textíliákkal, játékokkal vagy a vírussal szennyezett ételes edényekkel érintkezve is. A stresszes, gyakran betegeskedő, gyenge immunrendszerű vagy kis területen (pl. kennelben) tartott kutyák fogékonyabbak a vírusra.

Így ismerhető fel a kutyainfluenza

A kutyainfluenza 2-4 napig lappang, majd 7 napon keresztül jelentkeznek a tipikus tünetek, melyek a köhögés, a tüsszentés és az orrfolyás. Ezidő alatt a kutya fertőzőképes is. A betegség tünetei lehetnek még a kötőhártya-gyulladás, az étvágytalanság, a láz, a depresszió, a kedvetlenség. Súlyos esetben a kutyainfluenza akár tüdőgyulladást is okozhat, amely ha felülfertőződik, életveszélyes is lehet. 

A beteg állat kezelése és gondozása

A legtöbb kutyus szerencsére magától felépül a betegségből. Súlyosabb tünetek esetén általában immunerősítő vagy közérzetet javító gyógyszerekkel támogatják az eb szervezetét a vírus leküzdésében. Így köhögéscsillapítót írnak fel, és infúzióval oldják meg a folyadékpótlást.

Hogyan tehetünk otthoni körülmények között a legtöbbet kedvencünkért? Az immunrendszert támogató természetes szerekkel! Gyógynövények kutyáknak a BioZoo.hu kínálatában is elérhetőek. Ezek a növények az echinacea, a csüdfű és a különféle gombák. Jó szolgálatot tehet az ezüstkolloid is, ami egy natúr antibiotikum, valamint a manuka méz, mely gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes anyag, de immunerősítőnek sem utolsó. 

Ne feledkezzünk meg a kutyák vitaminokkal való ellátásáról sem a gondozás során! A kutyainfluenza mielőbbi legyőzése érdekében elengedhetetlen a C-vitamin nagy dózisban, az E-vitaminok és a Q10, de zöld teával is érdemes itatni kedvencünket. Igyekezzünk biztosítani számára a relaxáció lehetőségét, főzzünk neki csontlevest, és tartsuk távol az irritáló környezeti tényezőktől.

Megelőzés természetesen és oltással

A legjobb, ha kiegyensúlyozott, boldog életet garantálunk állataink számára. A rendszeres mozgás és a tápanyagdús táplálkozás megalapozza, hogy erős immunrendszerrel rendelkezzen, és egyáltalán el se kapja a betegségeket. Fontos, hogy tiszta, szabad életteret is biztosítsuk számára, ne zsúfoljunk össze több állatot kis területre.

Ha azonban sokat betegeskedik, gyenge vagy már idősebb, a legjobb, ha megkapja a kutyainfluenza két törzse elleni kombinált oltást. Hiszen az ilyen védtelen kutyákat könnyebben megtámadhatja és legyőzheti a vírus.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás