Hirdetés

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a Magyar Állami Földtani Intézet összevonásával április 1-jével kezdi meg működését a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A hatékonyabb feladatellátást és költségcsökkenést eredményező átszervezés célja, hogy megszüntesse a földtani és bányászati szakigazgatás háttérintézményi rendszerének párhuzamosságait, következetlenségeit. A közlemény szerint a Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) az elmúlt évek során jelentős adósságállományt halmozott fel, fizetésképtelenné vált. A korábbi évek átszervezései nyomán párhuzamosságok jöttek létre a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a MÁFI tevékenységében. A nagyon hasonló szakmai tartalmat felölelő feladatkörök meghatározása mind költségvetési, mind pedig személyzeti szempontból ésszerűtlennek bizonyult, indokolatlan többletköltségekkel járt, és jelentősen csökkentette a szervezeti rendszer hatékonyságát – közölte a tárca.

A Magyar Közlönyben a napokban megjelent kormányrendelet értelmében a két háttérintézmény 2012 áprilisától egységes szervezetben, Magyar Földtani és Geofizikai Intézetként látja el a földi erőforrásokhoz, veszélyekhez és a bányászathoz kapcsolódó állami feladatokat. Az új intézet költségvetése várhatóan legalább negyedével csökken, azonban a főösszegen belül nő az állami támogatás részaránya, ezáltal stabil lesz a működése.

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet székhelye a jelenleg a Magyar Állami Földtani Intézetnek otthont adó, e célra épült, jelenleg már műemléképület – lesz a budapesti Stefánia úton.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás