Hirdetés
greenfo/MTI

Hét gömbölyűfejű delfin elpusztult, amikor több társával együtt partra vetődött Új-Zélandon, a mentőknek tegnap 18 társuk életét sikerült megmenteni. A hét tengeri emlős azután pusztult el péntek éjjel, hogy partra vetődött a Déli-sziget északnyugati csücskén lévő Farewell Spitnél.

A túlélők dagálykor kiúsztak az öbölből. Szombaton már a nyílt vizek felé tartottak – mondta el John Mason, a vízügyi felügyelet területi igazgatója. Az állatokat csónakokkal próbálták meg a mélyvizek felé terelni, több ember a vízből próbálta meg rábírni őket az irányváltoztatásra. Mason elmondta, hogy egész éjszaka követni fogják a delfinek mozgását, mivel attól tartanak, hogy visszatérnek a sekélyvizű, hosszú öbölbe. 

Kimberly Muncaster, a Project Jonah bálnamentő csoport vezetője elmondta: önkéntesek figyelik a tengerpartot, hogy segítséget nyújtsanak további partra vetődött állatoknak, mielőtt még késő lenne.
Nyaranta Új-Zélandon többször is partra vetődnek bálnák, van olyan eset, hogy akár 450 is egyszerre. 1840 óta több mint 5000 delfin- illetve bálna partra vetődését jegyezték fel az új-zélandi partoknál.

Novemberben 47 gömbölyűfejű delfin pusztult el és 18-at kellett elaltatni, miután megfeneklettek Farewell Spit csúcsánál.
Bálnaszakértők mindmáig nem tudják az okát, hogy miért úsznak a cetek a veszélyesen sekély vizekbe.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás