Hirdetés

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint a lakossági áram Magyarországon az egyik legdrágább az Európai Unióban az ország általános árszínvonalához viszonyítva. Ez jól mutatja, hogy a magyar lakosok életszínvonalát jelentősen rontják az elszabadult rezsiköltségek. Sikeres évet zárt a paksi atomerőmű.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség közleménye szerint január elsejétől ismét nőtt Magyarországon az áram ára, elsősorban az ÁFA emelés miatt. A magyar áram árakban az általános forgalmi adó mértéke eddig is kiugróan magas volt az Uniós országokhoz képest. A fordított fűnyíróelv alapján végrehajtott, végiggondolatlan adóemelések láthatóan súlyos károkat okoznak a családoknak, tágabb értelemben pedig az országnak. A vásárlóerő paritás alapján számolva Magyarországon eddig is magasan a legdrágább volt a lakossági áram ára a kontinensen, e tekintetben most tovább növeltük kétes dicsőségű előnyünket. A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség egyetlen dologban maradéktalanul egyetértett a választások idején a jelenleg kormányzó erőkkel: nem folytathatók a gyurcsányi megszorítások. Ehhez képest szomorúan látjuk, hogy a választási ígéretekkel ellentétben közvetetten, mint a bankadó, vagy közvetlenül, mint a baleseti adó, a chipsadó, vagy az ÁFA emelés folyamatosak a lakosságot sújtó megszorítások.

Teljesen érthetetlen az a kormányzati bénultság, ami a magyar energiapolitikát illeti.

Miközben Európa országai egységesen és rohamtempóban segítik kedvezményes adókkal, támogatásokkal a lakosságot abban, hogy alternatív energiákkal csökkentsék saját és országuk rezsiköltségeit, addig Magyarországon e területen szinte semmi nem történik. Az értelmes pályázatok forrásai 2-3 nap alatt kimerülnek, a gazdasági értelemben rémisztően gyenge pályázatok forrásai pedig felhasználatlanul hevernek hónapokig, évekig. Valakinek már igazán feltűnhetne, hogy a múlt év végén nem véletlenül mondott le Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára. Az elmúlt 20 év magyar energetikapolitikájára sajnos nincs jobb szó, mint az, hogy gagyi, kezdve az elhibázott privatizációkkal, folytatva a mai napig tartó tehetetlenkedéssel. Csak a vak nem látja, hogy a világ energiatérképét most rajzolják át mindenhol.

Olaszországban az elmúlt 2 évben 8000 MW teljesítményű (Paks 2000 MW) naperőmű épült egy fillér állami beruházás nélkül. A polgárok napelemeket raktak házaikra, miután az állam vállalta, hogy amennyiben saját szükségleteinél több áramot termel valaki, akkor a felesleget visszavásárolja. Ritka, történelmi pillanat egy ország, egy gazdaság életében, amikor olyan beruházásokra van lehetőség, amelyekben egyszerre jár jól az egyén, a közösség és a környezet. Most éppen ezt a történelmi pillanatot szalasztjuk el.
JESZ sajtóközlemény


Sikeres évet zárt a paksi atomerőmű

Sikeres évet zárt a paksi atomerőmű, amely minden idők második legjobb termelési eredményét érte el és biztonsági mutatók és rendelkezésre állás tekintetében is kiemelkedően teljesített – mondta el Baji Csaba a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke a társaság budapesti sajtótájékoztatóján. Az atomerőmű Magyarország legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve, emelte ki. 2011-ben 15.685 GWh villamos energiát állítottak elő Pakson, amely alig maradt el az eddigi csúcsot jelentő 2010-es termelési értéktől.
Paks részesedése a hazai áramtermelésből növekedett az elmúlt évben, az atomerőmű a Magyarországon előállított villamos-energia 43,25 százalékát adta. Mindezt változatlanul a legolcsóbb áron, az 1 kWh-ra jutó árbevétel tavaly 11,66 forint volt, ami 4,5 százalékkal több, mint az előző évi. A villamosenergia-árbevétel 3,8 százalékkal nőtt, 2011-ben 171,5 milliárd forint volt.
Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a paksi blokkok teljesítmény kihasználása is igen kedvező volt, a főjavításokkal és az üzemidő hosszabbításhoz szükséges temérdek munkával viszonylag rövid idő alatt végeztek. A biztonságot és teljesítményt érintő események száma pedig az előző évek tendenciáját folytatva tovább csökkent. (MTI)

Kapcsolódó anyagok:

Megugrott az olasz napenergia-felhasználás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás