A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A fogínyvérzés még akkor is ijesztő lehet, ha “csak” az erősebb mechanikai hatás következtében alakul ki. Ilyen, amikor túl erősen dörzsölöd a fogaidat a fogkefével, vagy valami felsérti ezt az érzékeny területet.

Amikor ettől jóval komolyabb a baj

Egy felmérés szerint az emberek ötöde tapasztalt már ínyvérzést az élete során, de nagyon kevés azoknak a száma, akik emiatt orvoshoz is fordultak. A halogatásnak, a tünetek elbgatellizálásának természetesen mindig megvannak a következményei. Miért? Mert a fogínyvérzés olyan fogágybetegségek bevezető tünete lehet, amelyeket időben kezelni kell ahhoz, hogy a fogvesztés elkerülhető legyen.

De nemcsak a fogvesztés megelőzése miatt érdemes szakemberhez fordulni, hanem más – az egész szervezetet érintő – betegségek miatt is. A gyakori ínyvérzés ugyanis utalhat olyan komoly alapbetegségekre is, mint a véralvadási rendellenességek vagy a leukémia. De ne siessünk ennyire előre, nézzük meg sorjában, mi minden vezethet ehhez a látványos tünethez.

Az ínyvérzés leggyakoribb okai

Sérülések – a helytelen fogmosási technika gyakran okoz ilyen problémát. Célszerű minél hamarabb módosítani a rossz szokásokon, mert a felsértett nyálkahártya nyílt kapuként viselkedik a baktériumok előtt. A szájban hemzsegő kórokozók pedig gyulladásos folyamatok sorát indíthatják el, ami az íny bepirosodását, duzzanatát és fájdalmát eredményezi. Sérülést okozhat még a fogselyem és a fogpiszkáló nem megfelelő használata.

Fogbetegségek – a különböző fertőzések, gyulladások, a visszahúzódó íny önmagukban is betegségnek számítanak. A budapesti Jildent Clinique fogorvosai is tisztában vannak azzal, hogy fogínyvérzéshez vezethet a fogszuvasodás, a fogkövesedés vagy a periodontitis által okozott seb is. 

Szervi megbetegedések, hormonális változások is okozhatnak fogínyvérzést. Ilyen a vese-, máj-, cukorbetegség vagy bizonyos hajszálérproblémák. A véralvadási problémák, a leukémia, a hemofilia vagy az alvadási faktorok hiánya szintén ezzel a tünettel is jelentkezhetnek.

Tudtad, hogy a hiányállapotok és a gyógyszerek is okozhatják?

A C- és K-vitamin hiánya is lehet az oka, ahogy bizonyos fájdalomcsillapítók, véralvadásgátlók is okozhatják. A daganatos betegségek gyógyításához használt sugár- és kemoterápia is kiválthat fogínyvérzést.

Miért fontos komolyan venni a fogínyvérzést?

Az ínyvérzés mindig figyelmeztető jel lehet arra nézve, hogy valamilyen gyulladás zajlik a szervezetedben. Ez rövid távon is rossz hatású, hosszabb távon pedig fogvesztéshez és másodlagos megbetegedések kialakulásához vezethet. A gyulladásért felelős baktériumok ugyanis a vér- vagy nyirokkeringésbe kerülve távolabbi szervekhez is eljuthatnak és gyulladást okozva megbetegíthetik azokat.

Kialakulhat szívizomgyulladás, demencia, ízületi problémák, agyhártyagyulladás. Ennek megakadályozása érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a helyes és rendszeres szájhigiéniára és a fogászati szűrővizsgálatokon való részvételre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás