Hirdetés
greenfo/MTI

Nagyon sok nyersolaj is a tengerbe folyt az északi-tengeri Elgin olaj- és gázkitermelő platform szomszédságában, ahol több mint egy hete gázkitörés történt – közölte a Greenpeace környezetvédelmi szervezet helyszínen tartózkodó aktivistája.

A francia Total olajkonszern tulajdonában álló platform a tenger alatti olajmezőhöz tartozó többi fúrótoronnyal együtt jelenleg nem üzemel. A Total eddig tagadta nyersolaj jelenlétét a tengerben, azt állítva, hogy csupán gázkondenzátumról van szó, amely nem jelent nagyobb kockázatot a tengeri madarak vagy az élővilág többi része számára.

Christian Bussau, aki a Greenpeace egyik hajóján mintegy 30 társával és tucatnyi újságíróval tegnap délelőtt érkezett a helyszínre, a francia hírügynökségnek nyilatkozva viszont azt mondta, hogy "valóban súlyos balesetről" van szó, s hogy több kilométer hosszú és akár több száz kilométer széles olajszőnyeg úszik a tengeren. A Greenpeace hajója egy gumicsónakot bocsátott le, hogy mintát vegyen a vízből és levegőből, a szennyezés mibenlétét és mértékét laboratóriumban megállapítandó.

Az olajplatform az Északi-tenger brit felségvizein, a skót partoktól mintegy 240 kilométerre található. A robbanásveszély miatt a platform körül 3,7 kilométeres zárt övezetet alakítottak ki, a Greenpeace hajója ennek a határán tartózkodik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás