Hirdetés

A korábban a Dráva főágától leválasztott Drávatamási-felső, Drávatamási- alsó, Tótújfalui- és Drávapalkonyai mellékágakban nemsokára ismét évente 200 napon keresztül átfolyó vízháztartás alakul ki.

A feléhez érkeztek a „Water and Life for Drava and Vuka” című IPA pályázat kivitelezési munkái, amelynek köszönhetően részlegesen megújul a Dráva négy mellékága. A horvát-magyar pályázat segítségével biztosítjuk, hogy a folyószabályozás miatt korábban a Dráva főágától leválasztott Drávatamási-felső, Drávatamási- alsó, Tótújfalui- és Drávapalkonyai mellékágakban ismét évente 200 napon keresztül átfolyó vízháztartás alakuljon ki. Az így létrejövő, úgynevezett parapotamon élőhelyek elsősorban a Drávára jellemző, áramláskedvelő halfajok területét növelik és hozzájárulnak a folyami élőhelyek hosszútávú fenntartásához is.

2011 végén indult meg a kivitelezés, amely kisebb-nagyobb mértékben mind a négy mellékágat érintette. A vízi és a vízparti élővilág védelme érdekében a munkákat áprilistól felfüggesztjük a területen, és majd csak ősszel folytatjuk. Az alábbiakban az eddigi eredményeket mutatjuk be vázlatosan.

Drávapalkonyai-mellékág
A négy mellékág közül a Drávapalkonyai volt leginkább feltöltődve, ezért itt 840 méter hosszan mintegy 8000 m3 hordalékot, homokot és iszapot kotortattunk ki. Az eredeti tervek szerint ezt hajóról végeztük volna, ám a Dráva tartós, különösen alacsony vízállása nem tette lehetővé, hogy úszókotrót használjunk. Így a kotrás egy speciális technológiával történt, amelynek során helyreállított mederben kialakított zagykazettából szivattyúzták át a Drávába a hordalékot. A kotrásnak köszönhetően 0,5-2,5 méter vastagságú hordalékot távolítottunk el a mederből. A Dráva így a korábbinál jóval kisebb vízállások mellet, 88 mBf szinten is képes lesz feltölteni a helyreállított oldalágat. Azért, hogy a víz átáramlását biztosítani tudjuk, az ág közepén épített keresztgátat a meder új fenékszintjéig visszabontottuk.

Tótújfalui-mellékág

Ez a mellékág Drávapalkonyai-mellékághoz képet sokkal kevésbé feltöltődött mederrel bírt, ezért csak a legfelső, közvetlenül torkolat alatti szakaszon, 210 méter hosszban kotortuk ki az iszapos hordalékot, amit a Drávában helyeztünk el. A rekonstrukció nagyobb részét az jelentette, hogy biztosítani kellet a korábban igen magasra épített kőművek jobb átjárhatóságát. Ilyen kőműből kettő is van a mellékágban, az egyik a torkolatnál, a másik az ág vége felé helyezkedik el. A vízáramlás javítását két módszerrel végeztük el. Egyrészt a meglévő koronaszinteket csökkentettük úgy, hogy részlegesen visszabontottuk a kőművek tetejét. A Dráva közepes vízállása mellett így a mellékágak vízellátása javul. Ez a középen elhelyezett kőmű esetében több mint egy méteres küszöbszint süllyesztést jelent. A csökkentett koronaszintek alá mindkét kőmű esetében egy-egy acél ikerátereszt építettünk be. Ezek kisvizes időszakokban tudnak a Drávából vizet bevezetni a mellékágba. Az átereszek az új küszöbszintek alatt mintegy másfél méterrel már vízbeáramlást tudnak biztosítani, 95 mBf drávai vízszint esetében már víz folyhat be a mellékágba. Összehasonlításképpen, a torkolatnál található kőmű koronaszintje 98,5 m.

Drávatamási-alsó mellékág

A mellékág befolyójánál két elzáró kőművet alakítottunk ki, amelyek között erősen feliszapolódott a mederszakasz, akárcsak az alvízi rész egyes szakaszai. A felhalmozódott üledék vastagsága a tervezett mederfenék fölött helyenként a 2 métert is meghaladta. Eddig a két kövezést bontottuk meg ideiglenesen, illetve kialakítottuk a medret egy 90 méteres szakaszon. A fennmaradó szakaszok – mintegy 450 méter – kotrása, illetve a kőművek végleges állapotának kialakítása az év második felében fejeződik be. A felső elzáró művet itt majd mintegy egy méterrel bontjuk vissza, a lesüllyesztett küszöb alá pedig egy acél ikerátereszt építünk be 96 mBf küszöbszinttel. A rehabilitáció eredményeképp a Drávából mintegy 2,5 méterrel kisebb vízállás mellet is víz tud áramolni a mellékágba.

Drávatamási-felső mellékág

A rehabilitációra kiválasztott négy mellékág közül a Drávatamási-felső mellékág esetében maradtak meg legjobban a parapotamon állapotok, itt tapasztalható a legkisebb mértékű feliszapolódás. A mellékág hosszabb szakaszain jelenleg is a somogyi Dráva szakaszra jellemző kemény, kavicsos az aljzat. Ezért a rehabilitációs tervekben nem kotrás szerepel, hanem az elzáró vezetőmű koronaszintjének süllyesztésével illetve két ikeráteresz beépítésével kívánjuk a vízellátást javítani. A kivitelezési munkálatok majdnem teljes egészében elkészültek. Ennek eredményeképp a vezetőmű koronaszintjét két, egyenként 85 méter széles szakaszon 97 mBf szintre, a mostani küszöbszintnél 2-2,5 méterrel alacsonyabbra bontottuk vissza. A kőműbe két, acél ikerátereszt építettünk be 96,5 mBf küszöbszintre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás