A rovat kizárólagos támogatója

Tanácsok a világ vezetői számára az Orbán-kormány gyakorlatából. Először is: olvasszuk be a környezetvédelmi tárcát más minisztériumokba, és utána szépen fokozatosan rúgjuk ki az összes szakértőt! Vonjunk meg óriási összegeket a hatóságoktól, hogy azok ne tudjanak rendesen utánajárni a dolgoknak és ne tudjanak kimenni terepre ellenőrizni!

A környezet védelmének a Fidesz nem adott önálló minisztériumot, hanem a Vidékfejlesztési, Nemzeti Fejlesztési és Belügyi tárcákhoz szórta szét. Kormányalakításkor a magyarázat az volt, hogy a környezetvédelem integrálása a cél, és hogy minden döntésben helyt kapjon a környezeti szempont is. Eme nemes célt úgy tűnik mégsem sikerült elérni. Helyette a civilek aggodalma valósult meg: a környezet- és természetvédelmi szakembereket alárendelt szerepbe helyezték, fokozatosan ellehetetlenítették munkájukat majd elbocsátották őket.

Vonjunk meg óriási összegeket a hatóságoktól, hogy azok ne tudjanak rendesen utánajárni a dolgoknak és ne tudjanak kimenni terepre ellenőrizni! A kormányzat a két év alatt 6700 főt bocsátott el a közigazgatásból és drasztikusan visszavágta az ellenőrző hivatalok költségvetését. Ez ellehetetlenítette többek között az építésfelügyeleti, fogyasztóvédelmi, növényvédelmi, környezet- és természetvédelmi szervek működését.  Zárjuk be az önálló jövő nemzedékek ombudsmanjának irodáját, amely jelentéseivel csak feleslegesen zavarná a vizet! Nemzetközileg híres volt a magyarországi jövő nemzedékek ombudsmani hivatala; de úgy tűnik, hogy túl jól végezte munkáját és zavarta a gátlástalan környezetpusztítást. Ezért az Orbán kormány az új Alaptörvénnyel helyettesi szintre redukálta a szerepet, és erősen megnyirbálta szakmai önállóságát, költségvetését, hatáskörét és ezáltal a hatékonyságát is.

Álljunk át az egyéni képviselő indítványokra, és így még a parlamenti szakbizottságokkal se kell egyeztetnünk! Bevett gyakorlattá vált az elmúlt két év során, hogy egyik percről a másikra – lehetőleg az éjszakai órák során – egyéni képviselői indítványokkal módosít a parlament jogszabályokat vagy hoz új törvényeket. Ezzel a kreatív módszerrel nem csak a minisztériumi és civil egyeztetések kerülhetők meg, de még a házon belüli szakbizottságokkal sem kell bajlódni.

Vonjuk meg a civil szervezetek támogatásait, hogy azok előbb-utóbb bezárják kapuikat! A kormány a korábbi közel 7 milliárd forinttal feltöltött Nemzeti Civil Alap költségvetését 2012-ben eredetileg 1,4 milliárd forintra akarta visszavágni. Végül 3,4 milliárd forint került az NCA utódjának, a Nemzeti Együttműködési Alapnak a zsebébe, de csak azért, mert igen széles körű felháborodást keltett a korábban javasolt összeg. Ezen kívül a minisztériumok is visszavágták a civileknek nyújtandó összegeket. Ráadásul a civil szervezetek adminisztrációs terhei indokolatlan méretben megnövekedtek, és szintén indokolatlanul növekedett a kormányzati befolyás a döntéshozó kuratóriumokban. Mindezek az intézkedések oda vezetnek, hogy egyre többi civil szervezet lesz kénytelen bezárni, vagy kvázi inaktív állapotba visszavonulni.

Ha netán Natura 2000, vagy más védett terület állna az utunkba, akkor gyorsan szűntessük meg a védettséget! A győri Audi gyár Natura 2000 területen szeretett volna építkezni, ezért a kormány megszűntette a terület védettségét. A tervezett Zempléni Nemzeti Park ügyében nem történt semmilyen előrelépés, és a többi már meglévő nemzeti park területén nem jelöltek ki gazdálkodásból kivont zónákat. Ezzel ellentétben, a Hortobágyi Nemzeti Parkban olyan helyen nyílt meg egy új vadászterület, ahol már évtizedek óta nem vadásztak.

A megújulók helyett a nagy központi erőműveket támogassuk!

Az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt, hogy visszavonta a már meghirdetett szélenergia tendert. Eltörölték a megújuló energiaforrások támogatását és azóta sem léptettek helyében egy másik támogatási rendszert. Egyetlen intézkedés sem született, ami megkönnyítette volna, hogy ma Magyarországon valaki ipari méretű megújuló energetikai fejlesztésbe kezdjen: nincs megújulós törvény, nincs hálózati prioritás és nem csökkentek az Unió-szinten kimagasló bürokratikus terhek. Ezzel szemben dübörög az atom és a fosszilis energia, a kormány sorra hárítja el térnyerésük útjából az esetleges akadályokat. Pakson üzemidő-hosszabbítást és két új atomerőművi blokkot terveznek, és hogy a folyamatot még kevesebb megfontolás és körültekintés zavarja, immár a kiemelt beruházási státusszal járó könnyítések szerint. Zöld utat kapott a szén-dioxid-leválasztás és –tárolás (CCS), amivel folytatná a kormány a kőszén és lignit égetését.

Klímavédelem: felejtsük el!

Nem született meg a magyar klímatörvény, és nem lett meg az éghajlatvédelmi stratégiánk felülvizsgálata sem. Az ország nem akar csatlakozni az európai szén-dioxid kereskedelmi rendszerhez, derogációs kérelmet adtak be, hogy továbbra is ingyenesen kaphassák az ipari létesítmények a karbon-kvótákat. Ezzel párhuzamosan továbbra is kapja a nyereséges Mátrai Erőmű a bújtatott támogatásokat: bányajáradék-kedvezményt és a túlzott mennyiségű ingyenes szén-dioxid kibocsátási egységeket.

Szűntessük meg a környezetvédelmi tárgyú műsorokat a médiában, nehogy a lakosság naprakész maradjon a folyó környezeti ügyekben! Az állami rádiócsatornákon, egyetlen kivételével, az összes környezeti témára specializálódott műsor megszűnt. Az új médiatörvény pedig előírja, hogy adott esetben kötelező az informátor személyét megnevezni. Ez a passzus komolyan megnehezíti a gazdasági és politikai érdekekbe ütköző környezetvédelmi kérdések feszegetését a sajtóban. Ezek nem csak a lakossági szemléletformálást vetik vissza hosszú távon, de a civil kontroll lehetőségeit is erősen megnehezítik.

Végül szűntessük meg annak lehetőségét, hogy jött-ment civilek beleszóljanak a döntéseinkbe!

Az Orbán kormány eltörölte az eddigi Alkotmánynak azt a passzusát, amely biztosította a társadalmi részvételt a döntések előkészítésében. Ezzel szembe ment a kormány azzal a majdnem 15 éves nemzetközi egyezménnyel, amely épp a civilek döntéshozatali részvételéről szól. Hiszen, a civil szervezetek egyik fontos szerepe, hogy szakértelmükkel, helyi tudásukkal segítsék a döntések kidolgozását.

Zöld kritika az orbáni környezetpolitikának Zöld kritika az orbáni környezetpolitikának

Ha mindezzel jól haladunk – márpedig jól haladunk- akkor az összkép tragikus voltát a pár jó döntés sem fogja tudni befolyásolni. Hiába tettek érdemi lépéseket a nemdohányzók védelmében, a hulladékégetés elavult technikájának vagy a génmódosított növények visszaszorítása felé, hiába jutott prioritás a Duna Régió Stratégiában az ökológiai szempontoknak. Sápatag, zöldes szépségtapasznál nem tudnak többek lenni.

A jelen összefoglaló apropójául szolgáló anyag, a kormányzat kétéves munkáját vizsgáló kilenc civil szervezet közös jelentése a 177 pontból álló értékelés végén 1,8-as átlagot tudott csak adni. Kegyelemkettes. A magyarországi környezet- és természetvédő civil szervezetek nem hunynak szemet a Fidesz kormány rombolásai felett.

Kapcsolódó anyagok:

Bukásra áll a kormány környezetpolitikája

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás