Hirdetés
(X)

Ha ingatlan vásárlása mellett döntünk, szinte biztos, hogy elsőként az alaprajzot kapjuk kezünkbe. Ezen azonban gyakran nehéz lehet kiigazodni a laikusok számára, különösen, ha speciális alaprajzról van szó. Lássuk, mit érdemes tudni róluk!

Alaprajzok és homlokzati rajzok

Az alaprajz tulajdonképpen az adott épület vízszintes síkmetszete, és minden különálló szint esetén külön alaprajz készül. Az építészeti rajzok bőven dúskálnak metszetekben is, amelyek ábrázolási szabályai igencsak eltérőek a géprajzi metszetektől, hiszen azok igen szigorú rendszerrel bírnak. A metszetek alatt pedig csakis az épület függőleges síkmetszetét értjük.

A homlokzati rajzokon az adott épület összes külső oldalának képeiről, díszítéseiről tájékozódhatunk. Így ezek a típusú rajzok részletesen, kívül-belül, sőt, még oldalnézetből is bemutatják az ingatlant. A pincehelyiségtől egészen a padlásig mindenről információt kaphatunk ennek segítségével, így ez igazán hasznos lehet ingatlan vásárlásakor.

Bízd épületed szervezett kivitelezését a Színvonal Bau Kft.-re, mely építési garanciával biztosítja a biztonságos és komfortos végeredményt, mindent egy kézben tartva!

Különböző jelölések a tervrajzokon

A tervrajzokat meglátva először könnyen elveszhetünk a részletekben. Azonban a jelöléseket tanulmányozva könnyedén kisilabizálható, hogy minek pontosan hol van a helye, legyen szó a berendezésről vagy a csőrendszerről.

Az ajtók jelölései jó kiindulási alapnak számítanak, és igen könnyen meg is jegyezhetőek. Az egyszárnyú ajtó egy negyedkör jelöléssel, míg a kétszárnyú ajtó két negyedkör jelöléssel van ellátva.

A fürdőszobát könnyen felismerhetjük, hiszen a vécékagyló jele pontosan úgy néz ki, mint egy toalett, felülnézetből. A mosdókagylónak pedig két egymásban lévő kör és középen egy lefolyócsövet ábrázoló pötty a jele. Az épületben futó csőrendszerről is sok mindent megtudhatunk, melyek kereszteződéseit és elágazásait vízszintes és merőleges vonalak jelölik.

Manapság ritkák a kézzel készült tervrajzok, mert rendkívül időigényesek. Ezeket felváltják a modern számítógépes technológiák, amellyel jóval rövidebb idő alatt lehet pontos rajzot készíteni.

A következő lépések

Az alaprajz után a tervdokumentáció a következő lépés, ezután pedig az engedélyeztetési tervet kell kiállítani. Az építési engedély után lévő utolsó tervrajz a kiviteli terv, amely a legrészletesebb az összes közül. 

Ez tartalmaz ugyanis minden olyan információt, amely a szakemberek (építők, gyártók, szerelők) számára szükséges a tökéletes kivitelezéshez. A kiviteli terv alapján kérhető árajánlat, mert ez már anyagra és kiviteli technológiára is részletesen kitér.

Az újabb és újabb technológiák megjelenése miatt már az is lehetséges, hogy az elkészült tervrajzokat VR szemüvegben bejárhassuk. Így sokkal könnyebb elképzelni a leendő épület végleges kinézetét, mintha csak az alaprajzot látnánk!

Látogass el a Színvonal Bau Kft. honlapjára, és tekintsd meg a széles körű szolgáltatásokat a referenciamunkákkal együtt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás