Hirdetés

Az áprilisban megjelent független Építési Piaci Prognózis vezető elemzője, Varga Dénes közgazdász szerint a Pénzügyminisztérium 2021. decemberi költségvetési előrejelzése alapján a lakásépítések területének élénkítésétől elbúcsúzhatunk. Az adatok szerint a lakáscélú állami támogatások mértéke 2023-tól kezdődően olyan alacsony lesz, amilyen alacsony akkor volt, amikor a magyar lakásépítési statisztikai adatok közzétételének eddigi történetében – 2013-2015 között – a legkevesebb lakás épült.

Befektetési célú lakásvásárlók, a lakásépítés serkentésének árfelhajtó, színes, de ötletszerű palettája, kapacitás- és szakemberhiány – ez határozta meg és jellemezte az lakáspiac elmúlt néhány évét. A 2016 óta tartó, a 2000-es évek elejéhez viszonyítva fele annyi lakás építését produkáló túlélénkítés miatt, a vírushelyzet és a háború nélkül is a stabilizáció éveinek kell következnie a lakáspiacon.

Az elemzésben Varga Dénes széles körű kitekintést ad, ezúttal 2025-ig, az aktuális gazdasági-társadalmi folyamatokkal összefüggésben, az építési piac várható helyzetére. A tanulmány részét képezi a szokásos, az építésgazdaság területén dolgozó szakemberek kérdőíves véleményfelmérésének kiértékelése is. Az április 5-én lezárt kiadvány az orosz-ukrán háborús konfliktus korábbi előrejelzésekre gyakorolt hatását is számszerűsíti, az anyag véglegesítésére pedig az április 3-i országgyűlési választások eredményének ismeretében került sor.

Varga Dénessel (középen) Toth Balázs beszélget. a szerkesztő: Rajki Diana

ITT olvasható a Build-Communication megbízásából Varga Dénes, közgazdász, vezető elemző diagrammokkal illusztrált összefoglalója a független, 2022. áprilisában megjelent legfrissebb Építési Piaci Prognózisról: Építési Piaci Prognózis 2022-2025 (word docx. 580 KB.)

További információ:
Build-Communication Kft.
Podmaniczky Anita, irodavezető
e-mail: iroda@buildmarketing.hu / tel: +36 23 611 029

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás