Hirdetés
(X)

A leopárd gekkó az egyik, ha nem a legnépszerűbb terráriumban tartott hüllőfaj, amely kezdők számára sem jelent nehézségeket némi odafigyeléssel. Adunk néhány tippet, mire érdemes figyelni a tartásánál, és milyen felszerelésre lehet szüksége.

A leopárd gekkóról röviden

A leopárd gekkó felnőttként akár 25 cm-esre is megnőhet, súlya pedig 45 és 65 gramm között lehet. Éppen ezért egy felnőtt állathoz 60 x 30 x 30 cm-es terráriumot érdemes beszerezni. Akár több példány is tartható egy terráriumban, de maximum egy hím tartható a nőstényekkel együtt.

A leopárd gekkó a legjobban nappal 28-35 °C-os, éjjel pedig 20 °C-os hőmérsékletben érzi jól magát. Mivel éjszakai állatokról van szó, ezért elengedhetetlen, hogy biztosítsunk számára elegendő menedékhelyet, és természetes élőhelyükhöz hasonló tereptárgyakat. Így nappal nyugodtan pihenhetnek, visszavonulhatnak, a nap lenyugvásával pedig indulhat az éjjeli vadászat.

Éjszakai állat lévén nem igényelnek különleges világítást, de az ideális hőmérséklet beállításához szükséges lehet egy fényforrás beszerzése. Jó megoldást nyújthat még egy időzítőre kötött fűtőlap is, amely takarékos és praktikus is egyben.  A hüllő a farkában tárolja a tartalék tápanyagait, ezért állapotáról jól tájékozódhatunk ebből. Színüket tekintve rengeteg félével találkozhatunk, melyeket az évtizedek során kitenyésztettek.

Hol őshonos a leopárd gekkó?

Ez a különleges hüllő Irán keleti részétől elkezdve Pakisztánon és Afganisztánon át egészen az Északnyugat-Indiáig tartó területen őshonos. Leggyakrabban a pakisztáni sziklás területeken találkozhatunk velük, mivel ilyen területeken érzi legjobban magát. 

Nappal búvóhelyen a sziklák között pihen, éjjel pedig élénken vadászik a kősivatagos részen. Télen ezeken a helyeken a hőmérséklet csökkenése miatt téli álmot alszik, hogy átvészelje a számára nem ideális időjárási körülményeket.

Milyen felszerelésre van szükség a tartásához?

Ahhoz, hogy az állat jól érezze magát és egészségesen fejlődhessen, fontos, hogy jól válasszuk meg a neki szükséges felszereléseket, kiegészítőket. A legfontosabb a terrárium, amelyet a felnőtt mérethez érdemes kiválasztani. 

A megfelelő hőmérséklet biztosításához infravörös terrárium melegítőlámpa és búra lehet segítségünkre. Beszerezhetünk nappali és éjjeli izzó csomagot is, melyek más-más fényben világítanak napszaknak megfelelően.

Fontos eszköz még a páratartalom-mérő, a terráriumfedő, hogy kedvencünk ne szökjön ki, valamint a terrárium tisztántartásához szükséges tisztítószereket, fertőtlenítőt is beszerezni. Emellett érdemes gondoskodni az állat vitamin-pótlásáról is táplálékkiegészítők formájában.

Látogass el a TerraPlaza honlapjára, és szerezz be minden szükséges eszközt hüllőtartáshoz, hogy leopárd gekkód boldog és kiegyensúlyozott legyen!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás