A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A lakásfelújítás rengeteg váratlan feladatot is hozhat magával, amelyet nem terveztünk előre. Nem minden munkálat nagyléptékű, de attól nagyon is fontos, s nem feledkezhetünk meg arról, hogy ezekben is alapos munkát végezzünk! Ilyen az is, amikor a zárszerkezet valamely részének cseréjét kell kiviteleznünk.

Határozzuk meg a probléma forrását!

Mielőtt nekiesnénk egy feladatnak, érdemes tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen problémával állunk szemben. Ez egy olyan lépés, amelyet nem szabad elhanyagolni, feltéve, hogy valóban meg szeretnénk oldani a felmerült helyzetet.

Az ajtók esetében nemcsak az a fontos, hogy megfelelő állapotban legyenek, illetve mutatósak és esztétikusak maradjanak, hanem az is, hogy képesek legyenek ellátni elsődleges funkciójukat, azaz be tudjuk őket rendesen csukni, ideális esetben pedig be is zárhassuk őket. Egy jó kinézetű, de nem működő nyílászárónak önmagában nem sok hasznát fogjuk venni.

Amennyiben az ajtó nem csukható, illetve zárható úgy, ahogy annak működnie kellene, akkor mindenki tudja, hogy a zárszerkezettel kapcsolatos problémával állunk szemben. Feltéve, hogy a nyílászáró megfelelően illeszkedik a számára meglévő nyílásba, nem lóg vagy más hasonló gond nem áll a megfelelő működés útjában.

Milyen problémák merülhetnek fel?

Szükségessé válhat több esetben az, hogy a zártokot kicseréljük. Ilyen lehet például, ha a nyelv elakad, s emiatt nem lehet becsukni az ajtót. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy a zártok megfelelő állásban van-e, illetve azt, hogy megfelelő méretekkel rendelkezik-e, például nem túl kicsi a nyelvnyílás. 

A zárak esetén nagyon fontos, hogy minden pont olyan mérettel rendelkezzen, amely illik egyrészt az ajtóhoz, másrészt pedig a szerkezet egyes részei is egymással kompatibilisek legyenek.

Előfordulhat sajnos az is, hogy a zártok megsérült vagy eltört, s ezért nem működik megfelelően. Ebben az esetben nincs mód arra, hogy másképp rendezzük a helyzetet, mint a zártok cseréjével.

Amennyiben új zártokra van szükségünk, a zar-zarbetet.hu zárjai és zártokjai közül kiválaszthatjuk a megfelelő méretekre gondosan odafigyelve.

Egyes problémák akár anélkül orvosolhatóak, hogy a szerkezet vagy annak egyes részeinek cseréje szükségessé válna. Előfordulhat, hogy nehezen kivitelezhető a becsukás. Ennek olyan oka is lehet, hogy a zártok nem megfelelően lett beszerelve. Ebben az esetben elegendő lehet némi igazítás is. 

Ha ilyen problémák merülnek fel, akkor ellenőrizni szükséges a komplett zárszerkezetet is, hogy egyébként megfelelően működik-e. Ugyanez a helyzet olyankor, ha az ajtó kinyitása nehézkes.

Az a jó nyílászáró, amelyik jól működik

Természetes, hogy azt szeretnénk, ha az otthonunkban minden szép lenne, de a dekoratív megjelenés mellett mindig figyeljünk oda a funkcionalitásra is! Értékeinket kizárólag egy jól működő, rendesen nyitható és csukható, illetve zárható ajtó mögött tudhatjuk biztonságban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás