A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Manapság egyre több vízterületen és horgásznál látható az etetőhajó használata. Azzal együtt, hogy sokan a mai napig negatívan tekintenek az eszköz hasznosítására. De vajon hol lehet az igazság, mennyire sportszerű etetőhajóval horgászni?

Ezt a kérdéskört vettük górcső alá a bejegyzés keretei között. Vagyis igyekeztünk tisztázni, hogy miként célszerű kezelni az eszközt, hogyan hasznosíthatjuk, illetve miben rejlik a valódi funkcionalitása.

Melyek az etetőhajó használatával kapcsolatos leggyakoribb sztereotípiák?

Természetesen a szkeptikusok legtöbbször arra hivatkoznak, hogy etetőhajóval bizony borzasztó egyszerű a halat lépre csalni. Elvégre nem kell pontosan és távolra dobni, mondhatni így tényleg bárki képes nagyhalat fogni.

Más kérdés, hogy ez valóban így van-e. De szintén gyakorta emlegetett sztereotípia, hogy az etetőhajós peca a gazdagok sportja. Illetve az, hogy bizony a nagyapáink sem használtak ilyen eszközöket, mégis fogták a halat.

Nos, talán a Cheapfishing etetőhajó kínálatát szemlélve nem ez a helyes megközelítés. Bármennyire is jólesik ugyanis ragaszkodni a tradíciókhoz, a nyitottság ugyanúgy fontos erénynek számít horgászként.

Most akkor mennyire sportszerű etetőhajóval horgászni?

Nem feltétlenül a sportszerűség a helyes szó talán, ha az etetőhajó funkcionalitását vesszük alapul. Pláne annak fényében, hogy az etetőhajóval horgászók zöme rendszerint korrekt módon, sőt, kifejezetten sportszerűen bánik a kifogott halakkal.

Tehát, maga a hajó csak egy praktikus és célravezető eszköz. Annak érdekében, hogy maga az etetés, illetve a csali tűpontosan arra a helyre kerüljön, ahol a legnagyobb esélyét gondoljuk a kapás érkezésének.

El kell fogadni, hogy sok vízterület a nehézsége, a mederviszonyai és a nagy kiterjedése miatt nem könnyű pálya. A hajó viszont képes elősegíteni, hogy a horgászatra fordított energia a lehető legjobb eséllyel párosuljon eredménnyel.

Az etetőhajó kapcsán jó eséllyel ez a helyes megközelítés

Talán nincs helye semmiféle előítéletnek és negatív véleménynek az etetőhajó használatát illetően. Érdemes ugyanis helyén kezelni a dolgot és nem megfeledkezni róla, hogy valójában csak egy eszközről beszélünk.

Ami praktikusan képes elősegíteni, hogy az etetés mellett maga a horgászat is a lehető legpontosabb módon valósuljon meg. A sportszerű magatartás pedig úgyis onnantól kezdődik, hogy sikerült megakasztani egy-egy halat.

Egy ízig vérig sporthorgász ugyanis kíméletesen fáraszt. Olyan felszereléssel és horogmérettel, hogy a lehető legkisebb sérülést okozza a megakasztott halnak. Lényeges továbbá, hogy a partra terelést követően a hal megkapja a szükséges fertőtlenítést, a fotózás erejéig pedig pontymatracon vagy pedig bölcsőben pihenhessen.

Amennyiben ez megtörténik úgy tényleg kijelenthető, hogy az etetőhajó használatával együtt is valódi sportszerű horgászat zajlik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás