Hirdetés
Forrás: esotanc.hu

A fűtési félév első komoly szmoghelyzete van kialakulóban ezekben a napokban. Északkeleten már a tájékoztatási határértéket is meghaladja a levegő szennyezettsége. Az elkövetkező napokban tovább romolhat a helyzet.

Az északkeleti országrészben igen rossz a levegő minősége már napok óta. A legkritikusabb a helyzet a Sajó-völgyében, ahol több településen is nem csak az egészségügyi, hanem a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is meghaladja az aeroszol szennyezettsége.

Miskolc belvárosában tegnap 95 mikrogram/m3 volt a szálló por koncentrációja, Kazincbarcikán 80, Sajószentpéteren pedig 70 mikrogramm feletti eredményeket regisztráltak az Országos Légszennyezettségi mérőhálózat műszerei. Az egészségügyi határérték erre a szennyezőanyagra 50, a tájékoztatási 75, a riasztási pedig 100 mikrogramm/m3 egy napos időszakra. Az órás mérési adatok ennél is kedvezőtlenebbek Miskolcon és Kazncbarcikán is mértek 180 feletti értéket. A helyzet azonban nem csak a Sajó völgyében rossz. Nyíregyházán is 90 mikrogram/m3 feletti napi átlagkoncentrációkat mértek, pénteken pedig a riasztási fokozatot is meghaladó értéket regisztrálatk (122 mikrogram/m3).

Az Esotanc.hu gyűjtése alapján az ország több részén némileg kedvezőbb a helyzet, de az elmúlt napokban többek között Debrecenben, Budapesten, Pécsett, Várpalotán is az egészségügyi határértéket meghaladó szennyezettséget mértek. Az elkövetkező napokban várhatóan romlani fog a levegő szennyezettsége, mert a szél gyengülni fog, és így csökken a szennyezőanyagok hígulása.

A kritikus szennyezőanyag

A hazai szmoghelyzetért első sorban a levegőben lévő szilárd és folyékony szennyezőanyagok együttese felelős, amelynek 10 mikrométer alatti mérettartományát nevezzük szálló pornak, de nevezik aeroszoloknak, részecskeszennyezésnek is.

Az elmúlt hét mozgalmas időjárását követően egy anticiklon épült ki a Közép-Európai térségben, amely elsőszámú felelőse a kialakuló magas légszennyezettségnek. Az antikciklonok a nyári időszakban napos, meleg időjárást biztosítanak, ám a téli időszakban, különösen a Kárpát-medencében ködös, párás, felhős időjárást hoznak. Az anticiklon ez esetben is egyhangú, alapvetően szélcsendes időjárással járnak együtt, ami meggátolja a téli időszakban a szennyezőanyagok felhígulását. Ráadásul kiépülőben van egy erőteljes hőmérsékleti inverzió is. Ennek lényege, hogy a magasban melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence felé, míg talajközelben megreked a hideg levegő. Míg normális esetben felfelé haladva csökken a levegő hőmérséklete, addig az ilyen fordított légrétegződés esetén a talajközelben hidegebb, és a magasban melegebb levegő helyezkedik el. Mindez gátolja a szennyezőanyagok függőleges irányú felhígulását is. Ennek oka, hogy a normális esetben a talajközeli melegebb levegő, könnyebb és ezért felfele emelkedik, ez igaz a szennyezőanyagokra is. Inverzió esetén, azonban a magasban lévő melegebb levegő miatt nem indul el a talajközeli levegő felemelkedése, így talajközelben felhalmozódnak a szennyezőanyagok. A Kárpát-medence domborzata miatt ez olyan helyzetet idéz elő, mintha egy képzeletbeli fedőt helyeznének a medencére, miközben a szennyezőanyagok kibocsátása folyamatos.

Nem arról van szó tehát, hogy a szennyezőanyagok kibocsátása növekszik meg, hanem, hogy olyan időjárási helyzet alakul ki, amely gátolja a szennyezőanyagok felhígulását.

Praktikus tanácsok szmog idejére

A légszennyezettség szintje általában az esti órákban a legmagasabb. Ennek oka, hogy ilyenkor ugrásszerűen megnő a kibocsátás, részben a közlekedés élénkülése, de még inkább a lakossági fűtés intenzívebbé válása miatt. Ráadásul ekkor a legerősebb a hőmérsékleti inverzió is. Ezekben az időszakokban lehetőleg kerüljük a kint tartózkodást, ne szellőztessünk!
A légszennyezettségre különösen érzékenyek a gyermekek, az idősek, a légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. Az elővigyázatosság rájuk fokozatosan igaz. Mindenképp kerülendő számukra a nehéz fizikai munka, sportolás.
A szennyezőanyagok koncentrációja általában a déli órákban a legalacsonyabb, különösen akkor, ha felszakadozik a köd és a felhőzet, érdemes a lakás szellőztetését erre az időszakra időzíteni, ha lehetséges.

A légszennyezettség nem feltétlenül a városközpontokban a legmagasabb, a kertvárosi területeken, ahol jelentős a szén/biomassza tüzelés aránya a lakosság körében, ott még magasabb lehet a levegő szennyezettsége. A légszennyezettséget csupán néhány tucat városban mérik, ám ez nem jelenti azt, hogy a levegő másutt tiszta! A kisebb városokban is igen jelentős lehet a levegő szennyezettsége. Hazánkban nem ritka, hogy a lakot területektől távol is határérték felett alakul a levegő szennyezettsége éppen a speciális időjárási viszonyok miatt.
A légszennyezettség szempontjából különösen kedvezőtlenek a völgy, vagy medence helyzetű települések, ilyen például a Sajó-völgye, vagy a Dorogi-medence. Ellenben a magas hegycsúcsok, így a Márta, a Bükk, gyakran kiemelkedik felhőpaplan alól, és itt ilyenkor is megfelelő lehet a levegő minősége.

A szmogriadó jogi szabályozása

A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben két napon át fennáll az állapot a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás