Hirdetés

Szeptemberben adták át London egyik legújabb, a város látképét erősen meghatározó épületét: a Kristályt. A városi fenntarthatóság új központjának avatására időzítve hirdetett pályázatot VárosTörténetek címmel a Siemens. Bemutatjuk a díjnyertes filmeket.

A Siemens VárosTörténetek projekt pályázat keretében tíz újgenerációs filmest választottak ki arra, hogy 3-5 perces filmekben mutassák be saját városuk és a fenntarthatóság kapcsolatát. A pályamunkák között szerepelt többek között Berlin, Sydney, New York, Mumbai, Peking, Isztambul, Johannesburg és London is.

Az alkotások mindegyike egyedi, a filmek témája igen változatos. Kezdve a városokra oly jellemző társas magány bemutatásával (Peking), különböző alternatív, őrült, ám mégis pihentető kikapcsolódási formák felvillantásán keresztül (Berlin), egészen az innovatív, újszerű, mégis felemelő látványt nyújtó, zöld dekorációs megoldásokig (London). Foglalkoznak társadalmi problémákkal (Johannesburg), utat mutatnak a megvalósítás felé, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy az újítás nagyon sokszor kemény ellenállásba is ütközhet (Sydney).

A tíz beérkezett pályamunkából – az előzetesen elképzelt három díjazott helyett – négy alkotó kapott kitüntetést. Ahogy azt Davis Guggenheim többszörösen elismert és díjazott filmrendező – az újgenerációs filmesek mentora – a díjátadón elmondta: „A gyermekeim közül sem tudom kiválasztani, hogy melyiküket szeretem jobban. A beérkezett pályamunkák olyan jól sikerültek, hogy muszáj volt három helyett négyet elismerésben részesíteni.”

A díjazottak:

Daniel Jameison – Egy város két hanggal (Sydney)

Wiseman Mabusela – Növekvő remény (Johannesburg)

Eduardo Hunter Moura – Ez a film arról szól, hogy… (Rio de Janeiro)

Mohit Chhabra – Gumiszalag-labda (Mumbai)

Kristály – a Fenntartható Épület:

Formájáról kapta nevét a brit fővárosban szeptemberben átadott, építészeti és fenntarthatósági szempontból is egyedülálló épület, a Kristály.  A világ egyik „legzöldebb” építménye a napenergia mellett az esővizet is hasznosítja, 50%-kal kevesebb áramot fogyaszt és 65%-kal kevesebb szén-dioxidod bocsát ki, mint egy hasonló irodaház. A Siemens Fenntartható Városi Fejlődés központjaként funkcionáló Kristály konferenciáknak, a városi fenntarthatóság témáját feldolgozó legnagyobb kiállításnak, valamint technológiai és innovációs központnak ad otthont.  A kristályt formáló épület többféle funkciója révén politikai döntéshozóknak, infrastruktúra szakértőknek, tervezőknek, építészeknek és a szélesebb közönségnek is teret ad a jövő városa előtt álló kihívások és lehetséges megoldások megismerésére. A helyszín inspirációt, vitafórumot és kutatás-fejlesztési műhelyt is biztosít a fenntarthatóbb jövőt szolgáló új ötleteknek és innovatív megoldásoknak.

A Siemens 35 millió eurós beruházásával megvalósult épület önmagában is a fenntarthatóság jelképe lehet. A létesítmény 50%-kal kevesebb energiát fogyaszt és 65%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint egy hasonló irodaház. A megújuló energiaforrások biztosítják a Kristály fűtés- és hűtésigényét. A ház a napenergiát és az esővizet is hasznosítja, a legmagasabb energiahatékonysági eredményt érve el a BREEAM és a LEED környezetvédelmi tanúsító rendszerek szerint is.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás