Hirdetés
Forrás: IUCN

Még többet lehet megtudni a veszélyeztetett fajokról a Vörös lista honlapján egy új fejlesztésnek köszönhetően. Az új angol nyelvű adatbázisban, mely a „Discover Species” nevet viseli, a Vörös listán szereplő fajokra lehet rákeresni és részletes információt kapni róluk. Használata egyszerű és bárki számára elérhető.

Az oldal, melyet itt lehet megtekinteni, az IUCN Vörös lista honlap részeként működik. A nagyközönséget célozza meg, és nagy szerepet kíván vállalni az ismeretterjesztésben és a természetvédelem iránt érdeklődők oktatásában is.

Nemcsak a tudományos, latin névvel, hanem a közönséges fajnevekkel is lehet keresni angol nyelven. A különböző IUCN kategóriákat pedig szűrőként lehet használni, de szűkíthetjük a találatokat az elterjedés, az élőhelytípus és a főbb veszélyeztető tényezők szerint is, sőt mindezt akár egyszerre is lehet alkalmazni.

Minden fajt szeretnének fényképen is bemutatni, ami igen nagy kihívást jelent, hiszen jelenleg 65.000 faj szerepel az IUCN Vörös listáján.

Az új oldalra az érdeklődők regisztrálhatnak Facebook-os vagy Twitter-es fiókjaikkal is, és így elmenthetik kedvenc fajaik listáját egy külön könyvtárba (My Species), de a fajok adatlapjait akár meg is oszthatják a közösségi oldalakon.

Az egyes fajok profillapján nagyméretű képek segítségével lehet megismerkedni a fajjal. Interaktív térképeken lehet tájékozódni elterjedésükről és a kapcsolódó fajokról, ezáltal egyéb fajokkal is bővülhetnek ismereteink.

Az oldal, melyet szeretnének még továbbfejleszteni, a Rolex nagyvonalú támogatásának köszönheti létrejöttét. A fejlesztés második lépéseként gyorsabbá tennék a keresési funkciót, és még több képpel szeretnék elkápráztatni a látogatókat veszélyben lévő élővilágunkról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás