Hirdetés

Hogy hová vezet a környezetszennyezés és a globális felmelegedés okozta pusztítás az óceánok élővilágában – ma még kevesen ismerik fel. Melyik élőlény lehet azonban alkalmasabb arra, hogy kinyissa végre az ember szemét, mint a megdöbbentően játékos és okos delfin? – vélekedik a nemzetközi delfin- és bálnamentő szervezet.

A delfinek agyát vizsgáló tanulmányok szerint ezek a tengeri emlősök jóval intelligensebbek a csimpánzoknál, és az emberhez hasonló módon kommunikálnak egymással. Felismerik magukat a tükörben, képesek új viselkedési formákat tanítani és tanulni, illetve saját jövőképpel rendelkeznek. Magas intelligenciájuk miatt az emberekhez hasonló módon kellene bánni a delfinekkel, illetve a bálnákkal, és ennek megfelelő jogokat kellene biztosítani számukra – hangsúlyozza számos szakember. Nem fogadható el a delfinek és gyilkos bálnák vízi vidámparkokban való elszigetelése, mivel életmódjuk az emberéhez képest nagyobb mértékben társadalmilag vezérelt.

Kutatók egy csoportja három évvel ezelőtt lefektette a cetféléket megillető jogok nyilatkozatát egy helsinki konferencián. Az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság vancouveri éves találkozóján felszólaló nemzetközi kutatócsoport ennek a dokumentumnak a támogatásával igyekszik felhívni a hatóságok figyelmét a problémára. "A tudomány már bebizonyította, hogy az egyéniség és az öntudat nem kizárólagos emberi sajátosságok" – hangsúlyozta Thomas White, a kaliforniai Loyola Marymount Egyetem etikaszakértője.

A nemzetközi tengerszakértők támogatását élvező nyilatkozat tíz pontban foglalja össze a cetféléket megillető jogokat. A dokumentum szerint sem személynek, sem szervezetnek nincs joga birtokolni ezeket az állatokat, vagy megsérteni a kultúrájukat. A szakemberek szerint mindezeket egy nemzetközileg elismert dokumentumban kellene rögzíteni.

Az atlantai Emory Egyetemen dolgozó Lori Marino – a nyilatkozat egyik megfogalmazója – szerint a dokumentum megszületését a delfinek agyára vonatkozó új tudományos ismeretek sürgették. Annak felépítése ugyan különbözik az emberi elmétől, de az összetettségi szintjét tekintve nagyon is sok a hasonlóság.

Januárban bejárta a világot egy víz alatti felvétel, amelyen egy palackorrú delfin egy búvártól kért segítséget Hawaii partjainál. Békésen tűrte, hogy a búvár megszabadítsa a damiltól és a horogtól, ami megsebesítette. Mint mondják, ez az első film, amely bizonyítja, hogy vadon élő állat embertől kért segítséget. Egyes tudományos vélemények szerint éppen, hogy emberként kellene kezelnünk a delfineket.



TOVÁBBI INFORMÁCIÓK >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

Delfin-show stop Indiában

Kihalhat a világ legkisebb delfinfaja

Robotokra cserélik az aknakereső delfineket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás